Eğitim Sitesi

Döllenme Nedir? Döllenme Hakkında Kısaca Bilgi

Döllenme Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Döllenme:

Dişi üreme hücresi yumurta ve erkek üreme hücresi spermin birleşmesi olayıdır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Döllenme:

Erkek ve dişi üreme hücreleri, yumurta ve spermin birleşerek çekirdeklerinin kaynaşması.

 

Biyoloji Terimi Olarak Döllenme:

Erkek üreme hücresi (sperm) ile dişi üreme hücresi (yumurta) nın birleşip - kaynaşmasına, oluşan zigotun gelişmeye başlamasına döllenme denir. Fertilizasyon.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Döllenme:

Dişi ve erkek eşey hücrelerinin, çekirdeklerinin birleşmesi olayı.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Döllenme:

Bitkilerde dişicik tepesinde çimlenerek mikrofile ilk erişen çiçek tozu çekirdeğinin, yumurta hücresi ve endosperm ana hücresiyle birleşmesi.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Döllenme:

Bitkilerde dişicik tepesine gelen çiçek tozunun oluşturduğu, çim borusunun içerisinde bulunan iki generatif çekirdekten birisinin yumurta hücresiyle, diğerinin diploit polar çekirdek hücresiyle birleşmesi olayıdır.

 

    Benzer Genetik Terimleri

    Genetik Test: Vücutta işlev gören en küçük materyal gendir ve insanın cenin halinden ölünceye kadar tüm gelişimini, çevresel faktörlerin de etkisiyle belirler. Genetik Testler kişinin bir hastalığa sahip olma olasılığını veya gelecekteki durumunu belirlemek, kendi çocuklarında veya akrabalarında taşıyıcılığı olabilecek özellikli bir hastalık varsa onları belirlemek içinde yararlanılabilir.

    Klon: Genetik olarak birbirinin aynı olan canlılar.

    Hibrit: Melez

    Genetik: Canlılardaki kalıtsal özelliklerin dölden döle(nesilden nesile) nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalına genetik denir. Ayrıca genlerin yapısını, görevini ve genlerde meydana gelen değişiklikleri de inceler. İlk genetik çalışmalarını Gregor Johann MENDEL yapmıştır. Bu yüzden genetik biliminin kurucusu ve babası sayılır. Yetiştirdiği bezelyelerdeki karakterleri inceleyen Mendel kalıtım ve de tabi ki biyoloji bilimine çok büyük katkıda bulunmuştur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Genetik Terimleri Sözlüğü