Eğitim Sitesi

Derbent Nedir? Derbent Hakkında Kısaca Bilgi

Derbent Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Derbent:

1. İki dağ arasında boğaz özelliğine sahip geçit yeridir. Osmanlı Devleti, bu özelliğe sahip yerlerde özellikle ticaret kervanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla karakollar ve kaleler kurardı.

2. Osmanlı Devleti'nde, önemli geçitlerin korunması için yapılan karakol ve üsler.

3. “Derbent” kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. “Der”; geçit, “bent”; tutmak gibi iki kısımdan oluşur. Osmanlı Döneminde, “derbent” kelimesi teşkilat anlamında kullanılmıştır. Bu anlamda, dağlar üzerindeki geçitlerde ve boğazlarda bulunan karakollara “derbent” denilmiştir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Derbent:

İki dağ arasında bulunan geçit yeri, boğaz, önemli geçitlerin korunması için yapılan karakol.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Toy: 1. Kağan tarafından düzenlenen yemekli toplantılar ve eğlenceler “Toy” olarak adlandırılır. 2. Yemekli eğlence, şölen.

    Ehl-İ Kitap: Müslümanlardan başka, İslamiyet'in onayladığı ve Allah tarafından bir peygamber aracılığıyla indirilmiş kutsal kitaplara (Zebur, Tevrat, İncil) inananlardır.

    Asimilasyon (Özümleme): Kişilerin veya toplulukların bir başka toplumun kültürel yapısı içinde eritilerek yok edilmesidir. Bu yolla halklar, kendi özelliklerinden ve kültürlerinden uzaklaştırılırlar ve kendilerine yabancılaştırılırlar, egemen olan kültürün değerlerini benimseyip, onun çıkarlarını savunurlar.

    Altyapı: İnsanın üretime yönelmiş çaba ve bilgisini, üretimde kullanılan araçlarla, üretim yöntemlerini ve üretim ilişkilerini içine alan ekonomik temel için kullanılan genel kavram.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü