Eğitim Sitesi

Deprem Nedir? Deprem Hakkında Kısaca Bilgi

Deprem Terimi Hakkında Bilgiler

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Deprem:

Aniden oluşan ve yerkabuğu kaynaklı sarsıntılar.

 

Coğrafya Terimi Olarak Deprem:

1- Yerküre içerisindeki kırık(fay) düzlemleri üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketinden kaynaklanan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsması olayına deprem denir.

2- Yerkabuğunun derinliklerinde doğal nedenlerle oluşan salınım ve titreşim hareketleridir. Yeryüzünün belirli yerlerinde sıklıkla deprem görülür. Buralara deprem kuşakları denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Deprem:

1- Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi veya yanardağların püskürme durumuna geçmesi yüzünden oluşan sarsıntı, yer sarsıntısı, hareket, zelzele.

2- Yerkabuğunu oluşturan plakaların zayıf bölgelerinde meydana gelen kırıklar sonucu yer kabuğunda meydana gelen sarsıntı.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Deprem:

Genellikle bir fay kırılması sonucunda ortaya çıkan sismik enerjinin yarattığı yer sarsıntısı.

 

Deprem Terimi Olarak Deprem:

1. Yerküre içerisindeki kırık (fay) düzlemleri üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketinden kaynaklanan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsması olayına deprem denir.

2. Tektonik kuvvetlerin veya volkan faaliyetlerinin etkisiyle yer kabuğunun kırılması sonucunda ortaya çıkan enerjinin sismik dalgalar hâlinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetle sarsması olayı.

 

    Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri

    Statik Elektrik: Maddelerin birbirine sürtünmesi sonucunda elektron geçişi olmasına ve bu geçiş sonucunda elektron alan atomların (-) yüklü, elektron veren atomların (+) yüklü hâle gelmesi.

    Gök Gürültüsü: Havadaki elektrik boşalımı yolunda bulunan gazların aniden genişlemesiyle oluşan, şimşek veya yıldırım parıltısının ardından duyulan ses.

    Menfez: Her hangi bir kaçak olduğunda gazın ortamda birikmesini önleyip havaya karışarak uçup gitmesi için pencerelere takılan bir aparat olup kesinlikle açık tutulması zorunludur.

    Deprem Riski: Olası bir deprem sonucunda doğacak zararın (yaralanabilecek ya da ölebilecek insan sayısı ile muhtemel bina ve altyapı hasarlarının) ortaya konulması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri Sözlüğü