Eğitim Sitesi

Denge Nedir? Denge Hakkında Kısaca Bilgi

Denge Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Denge:

Yönetmenin, sahne üzerinde tasarladığı oyun düzeninin temel öğelerinde biri Göz, dengesiz bir görünümü (bilinçsiz olsun olmasın) sezinlediği için sahne üzerindeki oyuncuları, özellikle kalabalık sahnelerde iyi dengelemek gerekir. Sahne üzerinde denge iki ana bölümde ele alınır;

1- Fiziksel Denge bakışık (simetrik) ve bakışıksız (asimetrik) olmak üzere iki çeşittir.

2- Güzel duygusal (estetik) Denge: sahne üzerinde kalabalığı anlam açısından uyumlu bir duruma getirmek içindir.

 

Fizik Terimi Olarak Denge:

1- Birbirini ortadan kaldıran güçlerin sonucu olan hareketsizlik hâli (Bir cisim üzerine etki eden kuvvetlerin cismin yörüngesini ve hızını değiştiremeyeceği durumlar)

2- Cismin hızı sabit veya cisim durgun halde iken, o cismin dengede olduğu söylenir.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Denge:

Bir mekana yerleştirilen nesnelerin bir araya gelip uyumlu kompozisyon oluşturduğu durumlarda kullanılan terimdir. Dengeyi simetrik nesnelerle sağlayabileceğiniz gibi, asimetrik nesnelerde de başarıyı yakalayabilirsiniz.

Bunu örneklemek gerekirse, bir duvara yaslanan dolabın iki yanında avize sallanıyorsa, burada denge sağlanmış demektir. Bu simetrik dengeye örnektir. Bir şifonyerin sol tarafında çiçek desenli bir obje, sağ tarafında ise şamdan ve mum bulundurmak, asimetrik düzende dengeyi sağlamaktır.

 

Sanat Terimi Olarak Denge:

1- Bir sanat eserini oluşturan ögelerin, bütün içinde kompozisyon düzenini bozmayacak biçimde dağılışı. (Balance)

2- Dengenin sanatta nasıl kullanıldığı "tahtaravalli"yi modeli ile kolayca anlayabilirsiniz. Aynı kilodaki iki kişi "simetrik" olarak oturduklarında oluşan denge, farklı kilolardaki kişilerle de "asimetrik" oturmalarla sağlanabilir; bu ikinci hal "dinamik denge" olarak da nitelendirilebilir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Denge:

Bir nesnenin veya bir insanın devrilmeden durma hâli, muvazene, ortamdaki uyum.

 

İnşaat Terimi Olarak Denge:

1.Hareketsiz bir cisim üzerine etki yapan kuvvetlerin, o cisimde bir devim meydana getirmemeleri veya devimli bir cismi etkileyen kuvvetlerin o cismin yörüngesini ve hızını değiştirmemeleri hali.

2. Karşıt iki kuvvetin denk gelmesi hali, muvazene.

 

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Denge:

1. Bir nesnenin veya bir insanın devrilmeden durma hâli.

2. Plastik sanatlarda kullanılan ögelerin kompozisyon bakımından birbirlerini tartacak biçimde düzenlenmeleri.

 

    Benzer Tiyatro Terimleri

    Hokkabazlık: Bir seyirlik oyun çeşidi. 15. ve 16. yüzyıllarda Yahudiler eliyle Türkiye'ye girmiş, beceriden çok söyleşme niteliğini kazanışıyla, dramatik gösteri haline gelmiştir. Hokkabazlık'ın başkişileri Usta ile onun oyunlarını bozmaya ve taklit etmeye çalışan Yardağı'dır. Hokkabazlık giriş bölümüyle başlar, muhavere'yle yürür, bitiş'le sona erer.

    Katharsis: Temizleme. Aristo poesisi kısmi konferans kavramı. Aristo burada trajedinin etki amacı olarak seyircide uyandırılan heyecanın, merhametin ve korkunun “temizliğini” belirlemiştir. Yer her zaman değişik olmuştur.

    Balet Opera: Tanınmış melodilerle söylenen şiirli opera.İngiltere'de XVIII. yüzyılda İtalyan operasına bir tepki olarak çıkmıştır. Bunun en iyi örneği, ilk temsili 1728'de Londra'daki Lincoln's Fields tiyatrosunda verilen ve müzik düzenlemesini Pepusch'un yaptığı John Gay'in Dilenci Operası (The Beggar's Opera) dır.Bertolt Brecht bu yapıttan esinlenerek müziğini Kurt Weillin bestelediği Üç Kuruşluk Opera'yı yazmıştır.

    Bireşimci Tiyatro: Tiyatro sanatları öğelerinin bütünsel sanat yapıtı içinde bireşimini öngören tiyatro plastiği ve tekniği anlayışı. 1900'lerde tiyatro reformu bağlamında A. Appia ile G. Craig tarafından natüralist tiyatrodan kopma amacıyla başlatılan Bireşimci Tiyatro, kavram olarak ilk kez W. Kandinsky tarafından 1923'te kullanılmıştır. 1912'de Der Blaue Reiter'de Über Bühnenkomposition (Sahne Bileşimi Üstüne) başlıklı program yazısıyla birlikte çıkan Der gelbe Klang (1912, Sarı Tını) adlı senaryosunda, Kandisky, devinim, biçim, müzik ve tını öğelerinin bir birliğini istemiş; Über die abstrakte Bühnensynthese (Soyut Sahne Bireşimi Üstüne) adlı bildirgesinde, söz konusu tiyatro öğelerini şiir öğesiyle bütünleştirerek, sözün anlam dışı, katışıksız tınısal söz özelliğini savunmuştur. Yapısal bir eklektisizm olarak Bireşimci Tiyatro'ya göre, tiyatro, bütün sanat dallarından yararlanılarak yaratılan, uyumlu ve disiplinli bir bütündür. Oyunun temeli olarak söz ve koşuk, oyunculuğun temeli olarak devinim, dansın temeli olarak ritm, ışıklamanın temeli olarak boyutlandırma, plastik sanatların temeli olarak da çizgi ve renk, Bireşimci Tiyatro'nun ana öğeleridir; sahne koyucu da bu tiyatronun bireşimcisidir. Bireşimci Tiyatro'nun, tümel tiyatro ve bütünsel sanat yapıtı anlayışları bağlamında, yönetmen tiyatrosu anlayışı üstünde etkili olmuştur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü