Eğitim Sitesi

Cumhuriyetçilik Nedir? Cumhuriyetçilik Hakkında Kısaca Bilgi

Cumhuriyetçilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Cumhuriyetçilik:

Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir. Egemenliğin, yani karar verme yetkisinin halkta olması, halkın kendi kendini yönetmesi, devlet başkanını kendisinin seçmesi anlamına gelir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Cumhuriyetçilik:

Cumhur, kelime anlamı olarak halk demektir. Cumhuriyet, demokratik bir yönetim şeklidir. Halkın kendi kendini yönetmesi cumhuriyetçiliğin temel amacıdır. Cumhuriyet yönetiminde egemenlik millete aittir. Türk milleti seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kendini yönetir.

Ulusal egemenlik, seçim, ulusal irade, çok partili seçim, seçme ve seçilme hakkı gibi kavramlar bu ilkeyle alakalıdır.

Özellikleri:
- Devlet başkanı ve milletvekilleri seçimle belirlenir ve belli süreler için seçilirler.
- Ülke, halkın seçtiği vekiller tarafından yönetilir.
- Yönetimde demokrasi esastır.
- Vatandaşların hak ve özgürlükleri devlet koruması altına alınmıştır.
- Devlet işleyişi anaysa ve yasalara göre yapılır.
- Diğer ilkelerin temelinde bu ilke vardır.
- Herkes kanun önünde eşittir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İsis: Eski Mısır'ın en önemli tanrıçalarından biridir. Ölüm tanrısı Osiris'in karısı, gökyüzü tanrısı Horus'un annesidir. Toprak ve bereket tanrıçasıdır. Başında öküz boynuzları ve Güneş kursu olan bir kadın olarak betimlenmiştir.

    Anzavur Ordusu: Eski bir jandarma subayı olan Ahmet Anzavur, İstanbul Hükümeti'nce paşalık (general) rütbesini aldıktan sonra, İngilizler'in de yardımıyla çoğunluğunu Çerkezler'in oluşturduğu bir ordu kurdu. Bu ordu, Kasım 1919'da Manyas, Susurluk, Gönen, Ulubat ve çevresini ele geçirdi. Bölgeye gönderilen Kuvay-i Milliye birlikleri tarafından yenilgiye uğratılarak dağıtıldı. Ahmet Anzavur'un aynı bölgede ikinci kez gerçekleştirdiği ayaklanmada Nisan 1920'de Çerkez Ethem birliklerinin de desteği ile bastırıldı.

    Bozkır: Ağaçsız, susuz geniş ova.

    Pervaneci: Divan-ı Pervane, Arazi kayıtlarını tutan, Has ve iktaları düzenleyen divandır. * Divan Başkanına Pervaneci denir. * Pervaneci aynı zamanda devletin istihbaratından da sorumludur. * Pervanecilerin hazırladıkları fermanlara Pervane adı verilirdi. * Bu divan şekli de Büyük Selçuklu Devletinde görülmemektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü