Eğitim Sitesi

Cumhurbaşkanı Nedir? Cumhurbaşkanı Hakkında Kısaca Bilgi

Cumhurbaşkanı Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Cumhurbaşkanı:

Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde devlet başkanı, reisicumhur, cumhur reisi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Cumhurbaşkanı:

Cumhuriyetle yönetilen ülkelerin başında bulunan devlet adamı.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Cumhurbaşkanı:

40 yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından genel oyla beş yıllığına ve en fazla iki defa seçilebilen, yürütmenin sorumsuz kanadında yer alan ve Devletin başı sıfatına sahip tarafsız kişidir.

 

    Benzer Siyaset Terimleri

    Cumhuriyet: Milletin, egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimi.

    Kanunlar Külliyatı: Osmanlı döneminde çıkarılıp günümüze intikal eden kanun ve bu nitelikte nizamnamelerle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze kadar çıkarılan kanunların bir arada görüldüğü ve Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan eserdir. Yürürlükteki Kanunlar Külliyatı ve Yürürlükteki Bazı Kanunların Mülga Hükümleri Külliyatı olmak üzere ikiye ayrılır. Yürürlükteki bir kanunun zaman içinde yapılan değişikliklerin de işlendiği son halini görmek için Yürürlükteki Kanunlar Külliyatı'na bakmak gerekir. Bu Külliyat'a Başbakanlığın internet sayfasından ulaşılabilmektedir. (erişim için: http://www.mevzuat.gov.tr/)

    Kanun Tasarısı: Hükümet tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nun tüm üyelerinin imzalarıyla ve gerekçeli bir şekilde TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa önerileridir.

    Laiklik: Devlet ile din işlerinin ayrılığı, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olması, laisizm.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Siyaset Terimleri Sözlüğü