Eğitim Sitesi

Çökelme Nedir? Çökelme Hakkında Kısaca Bilgi

Çökelme Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Çökelme:

1-Çözünenin hızlı bir biçimde ince toz gibi bir katı hâlinde çözeltiden ayrılması.

2-Bir çözeltide iki tuzun etkileşimi veya sıcaklık değişiminin çözünürlüğe etkisi sonucu çözünmeyen katı bir bileşiğin oluşması.

 

Coğrafya Terimi Olarak Çökelme:

Sular içerisinde, erimiş bulunan bazı maddeler çeşitli şartlara uygun olarak zamana ve yere bağlılık şartıyla çökelirler, bunlara çökelti denir.

 

Biyoloji Terimi Olarak Çökelme:

1. Kan hücrelerinin kümeleşerek pıhtılaşması.

2. Bir sıvı içinde dağınık halde bulunan hücre ya da parçacıkların kümeleşmesi.

3. Antijen ve antikorların tepkimesi sonucunda kan hücrelerinin kümeleşmesi.

4. Kan grubu antijenleri (A ve B) ile antikorlarının (anti A ve anti B) bir araya gelmesi sonucunda alyuvarların birbirine yapışması ve iri tanecikli yapılar oluşturmasına çökelme ya da aglütinasyon denir. Çökelme ile oluşan tanecikli yapılar, kan damarlarını tıkayarak ölüme neden olabilir.
İki tip çökelme vardır:
1. Hafif (Kısmi) Çökelme
2. Ağır (Tam) Çökelme

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Koloit: Bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalması sonucu oluşan karışımlara koloit denir. koloit karışımlarda askıda falan madde ancak mikroskopla görülebilir. Süt ve kan koloit örneğidir.

    Damıtma: 1- Bir sıvıyı buharlaştırıp, oluşan buharını yoğunlaştırarak ayrıştırma işlemi. 2- Gaz hâlindeki bir maddeyi soğutucu yardımıyla sıvı hâle dönüştürme.

    Oktet Kuralı: Helyumun tek katmanı vardır ve elektron(e-) sayısı 2'dir. Diğer tüm soy gazların son katmanında 8 elektron(e-) vardır. Atomların soy gazlara benzemek için son katmanlarındaki elektron sayılarını 8'e tamamlamalarına oktet kuralı denir. Oktet kuralı kimyasal bağ için gerekli şart değildir. Oktet kuralı istisnaları olan bir genellemedir.

    Yarılanma Süresi: Işımalarla radyoaktif elementin yarısının, başka elementlere dönüşebilmesi için geçen zaman.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü