Eğitim Sitesi

Çimento Nedir? Çimento Hakkında Kısaca Bilgi

Çimento Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çimento:

Çimento, su ile karıştırılıp hamur haline getirildikten sonra gerek havada, gerekse su içinde yavaş sertleşerek, yapay taş haline gelebilen bağlayıcı bir malzemedir. Yaklaşık %79 kalker ve %21 kil karışımından meydana gelir. Kalker ve kil 1450 C-1650 C'ye kadar fırınlarda pişirilerek fındık ve nohut büyüklüğündeki klinker elde edilir. Klinker belirli inceliğe kadar öğütülmeden reaksiyona girmez ve sertleşmez. Klinker öğütülürken içine %3-5 oranında alçı taşı ilave edilerek öğütülür ve öğütülmüş ve tane boyutu 90 mikrona kadar düşürülmüş toz halinde çimento elde edilir.

 

Kimya Terimi Olarak Çimento:

Kil, kum ve kireç taşının belirli oranlarda karıştırılarak pişirilmesiyle ortaya çıkan havada ve suda sertleşebilen madde.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Metal Kiremit: Kiremit şeklinde formlandırılmış, ana maddesi galvaniz çelik olan parçalı çatı kaplama malzemesidir.

    Freze: Bir delik ağzını genişletmek için kullanılan hızlı döner burgu.

    Fiber Optik Aydınlatma: Işığı, fiber kablolarla elektrik veya ısı enerjisinin olumsuz etkilerini barındırmaksızın taşıma olarak ifade edilen yeni bir aydınlatma tekniğidir. Fiber optik aydınlatma iki ayrı kısımdan oluşur; ışık kaynağı ve fiber optik kablo demeti. Fiber optik aydınlatmada kablolar; cam fiber optik kablolar ve plastik fiber optik kablolar olmak üzere ikiye ayrılır. Fiber optik kablo sadece ışık taşıyıcıdır, elektrik akımı taşımaz. Fiber optik sistemlerde ışığın Ultraviyole (UV) ve infrared (IR) ışınımlar içermemesi nedeniyle değerli nesnelerin ve patlama riski yüksek yerlerin aydınlatılması için en iyi alternatiftir. Işık kaynağı ile armatürün farklı yerlerde olması, ulaşılması ve bakımı zor noktaların aydınlatılmasında kolaylık sağlar. Ayrıca efekt ve farklı modelleme seçenekleriyle tasarımda önemli bir yeri vardır. Fiber optik aydınlatmanın kullanım alanları, vitrin, mağaza, galeri ve sergi alanları, tabela, yön levhaları, yürüyüş yolu, kapı girişleri ve zemin aydınlatmaları, iç ve dış mekanlar, havuz, bahçe, fıskiye, çeşme vb. yerlerdir.

    Paraçol: Saçak, cumba gibi çıkmaların altına konan destek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü