Eğitim Sitesi

Çelebi Nedir? Çelebi Hakkında Kısaca Bilgi

Çelebi Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Çelebi:

Efendi, kibar, görgülü ve ince kişi. Eskiden "bay" yerine kullanılan bir unvan. Bektaşi ve Mevlevi pirlerinin en büyüğüne verilen unvan

 

Tarih Terimi Olarak Çelebi:

Önceleri Mevlevî tarikatının başında bulunan kimseye denirdi. Osmanlı şehzadeleri için de kullanılmış bir unvandır. Daha sonra şair, müzisyen ve padişah yakınlarına da Çelebi denmiştir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Çelebi:

Osmanlılarda XV. yüzyıla kadar padişah oğullarına, Mevlana soyundan gelenlere verilen san.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Ganimet: Savaşta düşmanlardan alınan her türlü eşya ve gereç.

    Alay Emini: Yüzbaşıdan büyük, binbaşıdan küçük, askeri kâtip sınıfından bir vazifenin unvanıydı. Alay kâtipliğinden terfi ederek tayin olunur ve alayın idari ve hesap işleriyle meşgul bulunurdu. Zabitler gibi resmi elbiseler giyerdi. Alay eminleri binbaşılığı da terfi olabilir, oradan da diğer zabitler gibi yükselmeye devam edebilirdi.

    Serasker: 1- Padişah ve sadrazam sefere çıkmadığı zaman ordunun başında seferi yöneten vezire verilen ünvan. / 1826 yılında yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra kurulan Asakiri Mansurei Muhammediye ordusunun kumandanı. 2- Veziriazam göreviyle yükümlü olmayan ve Osmanlı ordusunun komutanlığını yapan vezirin unvanı, Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusu komutanı.

    Alay-ı Hümayun: Hükümdar ve ordu sefere giderken ve seferden dönerken, alayı uğurlamak ve karşılamak için saraydan Davut Paşa'ya kadar düzenlenen törenlere denilirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü