Eğitim Sitesi

Cayro Pusula Nedir? Cayro Pusula Hakkında Kısaca Bilgi

Cayro Pusula Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Cayro Pusula:

Cayroskop esasından faydalanılarak yapılmış olan ve hakiki kuzeyi gösteren pusula. Cayro pusulalar arzın mıknatisiyetinden ve pusula yakınında bulunan madenlerin tesirinden ve elektrik akımlarından müteessir olmadığı için daima hakiki kuzeyi gösterir. Ana cayrodan alınan kollar ile geminin muhtelif yerlerine yavru cayro (Repeiter) pusulalar konulabilir. Bu faydaları dolayısıyla gemilerde kullanılması yarar sağlar. 

 

Denizcilik Terimi Olarak Cayro Pusula:

Elektrikle çalışan ve coğrafi kuzeye göre yön gösteren pusuladır.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Tonaj Ölçüleri: GROS TONAJ : Geminin bütün kapalı yerlerinin kadem küp olarak hacminin 100 ft³ veya 2.83 m³ değerine bölünmesiyle elde edilen tonaj türüdür. NET TONAJ : Geminin tüm kapalı yerlerinin tonajı olan gros tonajdan, para kazanılmasında rolü olmayan makine, kazan, personel ve gemi işleri için kullanılan yerlerin hacminin çıkartılması ile elde edilen tonaj değeridir. DETVEYT TONAJ : Bir geminin taşıyabileceği maksimum ağırlık miktarıdır. Bu miktar yüklü deplasmanla boş deplasman arasındaki farktan elde edilir. Bu tonaja; yük, stor, yakıt, yağ, su ve balast gibi ağırlıklar girer. DEPLASMAN TONAJ : Bir geminin belirli bir durumda yüzerken taşırmış olduğu suyun miktarıdır. BOŞ DEPLASMAN : Tekne, makine, donanımlar, yedek parçalar ve tüm bağlı cihazlar, stimli gemi ise çalışması için gerekli olan kazan suyu ağırlıklarının toplamıdır.

    A (Alfa): Uluslararası işaret sancaklarından A harfi Denizde dalgıcım var ağır yolla iyice neta bulununuz anlamına kullanılır.

    Ölçüler: 1 Deniz mili: 1852 metre - 10 Gomino - 2000 Yarda 1 Gomino: 185,2 metre 1 Kadem (fit) : 30,48 santimetre 1 Kulaç: 183 santimetre (1.83 metre) 1 Pus (inç) : 2,54 santimetre 1 Metrik ton : 1000 kg (1 ton) 1 Tonilato : 2.83 metreküp (100 fitküp)

    Ana Yelken: Herhangi bir yelkenli teknenin temel yelkeni.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü