Eğitim Sitesi

Çanaklık Nedir? Çanaklık Hakkında Kısaca Bilgi

Çanaklık Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Çanaklık:

Yelkenli gemilerde gabya çubuğu kapelesinden gelen armaların yapılmasında personelin işlerini kolaylıkla yapabilmeleri için ana direk üzerindeki mauna ve gurcatalar üzerine konulan ve etrafı korkuluk puntelleri ile çevrilmiş platform. Çanaklıklar gözcülük ve tarassut maksatları içinde kullanılır. 

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Kana Rakamları: 1- Bir gemi teknesinin ne kadar su çektiğini (suya battığını) öğrenmemize yarayan, her iki bordada baş, vasat ve kıç taraflardaki rakamlardır. "Draft rakamları " da denilir Kana rakamlarından draftın nasıl okunacağı bilinmelidir; İskele tarafta metrik birime göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası düşey boşluklar 10 cm, Sancak tarafta (Romen rakamlarıyla) kadem (fit) birimine göre yazılan rakamların boyları ve rakamlar arası 6 pustur (inçtir). 2- Gemilerin çektikleri su derinliğini göstermek için baş ve kıç dikmeler hizasına sancak ve iskele taraflara desimetre veya feet cinsinden çizilmiş rakamlar. (Romen ve italik) 

    Omurga Aşozu: Kaplama tahtalarının omurgaya girmesi için omurga üzerinde açılmış olan girintiler. 

    Gabyer: Yelken gemilerinde yelken, seren, arma ve bunlara ait her türlü işleri yapan personele verilen yelken devri terimi. 

    Avadanlık: Herhangi birşeyin yapılmasında kullanılan yardımcı alet ve malzeme.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü