Eğitim Sitesi

Caiz Nedir? Caiz Hakkında Kısaca Bilgi

Caiz Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Caiz:

Din, yasa, töre, örf, âdet ve törelere göre yapılmasında sakınca olmayan, yapılıp işlenmesine izin verilen. Uygun, yerinde sayılan, yakışık alan.

 

Tarih Terimi Olarak Caiz:

Olabilir, olur anlamında Arapça bir sözcüktür. Özellikle Şeyh-ül İslamın fetvalarında İslam hukukunca (fıkıh) yapılmasında sakınca ve engel olmayan eylemler için kullanılırdı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Caiz:

Din, yasa, töre vb. bakımdan işlenmesinde, yapılmasında sakınca olmayan, yapılıp işlenmesine izin verilen.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Câiz:

Dince yapılması yasak sayılmayan, yapılmasında sakınca bulunmayan şey demektir.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Caiz:

Din, yasa, töre vb. bakımdan işlenmesinde, yapılmasında sakınca olmayan, yapılıp işlenmesine izin verilen.

 

    Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri

    Havari: 1. Hz. İsa’nın, kendisine yardımcı olarak seçtiği ve İncil’in içerisindeki hükümleri ve öğütleri insanlara bildirmekle görevlendirdiği on iki mümin kişiden her biri. 2. Taraftar, dost, arkadaş, yardımcı, seçkin kimse. 3. Hz. İsa'nın öğüt ve inançlarını yayma işiyle görevlendirdiği on iki yardımcısından her biri.

    Ukûbat: Cezalar demektir. İslâm kültüründe suç kabul edilen filleri işleyenlere dünyada ve ahirette verilecek karşılığın bütününü ifade eder.

    Biat: Bir konuda birinden söz almak, bağlılık andı.

    Halife: 1.Birinin yerine geçen, vekil; vekili olduğu kişi adına görev yapan kimse. 2. Allah’ın emir ve yasaklarının muhatabı olan üstün varlık, insan. 3.Hz. Peygamber’in vefatından sonra onun yerine devlet başkanlığına geçen yöneticilerin ortak adı. 4. Tarihte bütün Müslümanların ortak iradesiyle işbaşına geçen ve yönetimde İslami kurallara uyma konusunda titizlik gösteren, işlerini istişare ile yürüten, toplumda adaletle hükmeden. 5. Şeyhin yetkilendirmesiyle tarikata girenleri eğitme faaliyetinde bulunan ve onun ölümünden sonra tarikat sorumluluğunu üstlenen kimse.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü