Eğitim Sitesi

Bilinçli Nedir? Bilinçli Hakkında Kısaca Bilgi

Bilinçli Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Bilinçli:

Kendi gerçekleştirdiği davranış, söz, hareket, gibi etkinliğinin farkında olan, şuurlu.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Laiklik: Devletin, dinler arasında ve dini görüşlerle dini olmayan görüşler arasında olumlu ya da olumsuz ayrımcılık yapmaması. Laiklik; din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devlet kurumlarının ve kurallarının dini ilkelere değil, akla ve bilime dayandırılmasıdır. Laiklik ilkesinin kabul edilmesiyle devlet yönetimi akla ve bilime dayandırılmıştır. Türk toplumunun çağdaşlaşma yolu açılmıştır. Özellikleri: - Devlet yönetiminde din ve devlet işleri birbirinden ayrı tutulur. - Akla ve bilime önem verilir, yasalar din kurallarına dayandırılamaz. - Düşünce ve inanca saygı esastır. Herkesin inanç ve vicdan özgürlüğü vardır. - Devlet dini inançlarından dolayı kanun önünde ayrım gözetmez.

    Felsefe: Varlığın ve bilginin kaynağını bilimsel olarak araştıran bir bilim dalıdır. Düşünme gücümüzün artmasına ve düşünme faaliyetini sistemli bir şekilde yapmamıza katkı sağlar.

    Derebeylik: Orta Çağ'da, toprak mülkiyetine sahip olan ve himayesindeki toprağa bağlı köylülerin üretiminden büyük payı alan toprak sahiplerinin egemenliğine dayanan toplumsal düzen.Kısaca zengin toprak sahibi kişiler diyebiliriz. İnsanlar eşit değildi. En üst tabakada KRAL, sonra SOYLULAR, en alt kesimde ise SERF'ler bulunurdu. Toprak feodal beyler arasında paylaşılmıştır. Ekonomik güç feodal beylerin elinde olduğu için Kral'a her istediklerini kabul ettirebiliyorlardı. Serf'ler toprakla beraber alınıp satılabilen sürekli toprak işçisi olan kişilerdi. Senyörler (feodal beyler) toprakların ve bu topraklar üzerindeki her şeyin, çalışanlar dâhil, sahibi idiler. Köylüler bu topraklar üzerinde çalışırlardı, bunun karşılığında para alırlardı.

    Bilişim: İnsanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde işlenmesi bilimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü