Eğitim Sitesi

Besmele Nedir? Besmele Hakkında Kısaca Bilgi

Besmele Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Besmele:

"Bismillahirrahmanirrahim"in kısa ifadesi.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Besmele:

Bismillâhirrahmânirrahîm ifadesinin kısaltılmış halidir. Peygamber Efendimiz her hayırlı işe besmeleyle başlamayı tavsiye etmiştir. O yüzden Kur'an-ı Kerim okumaya, yemek yemeye, su içmeye kısacası her işe başlarken Müslüman olarak hep besmele çekeriz. Böyle yapınca "Biz bu işi Allah'ın adıyla, O'nun rızası için ve O'nun izniyle yapıyoruz," demek isteriz."Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile" anlamına gelir.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Besmele:

Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile anlamına gelen ve bir işe başlarken söylenilen bismillahirrahmânirrahîm'in kısaltılmış şekli sözü, bismillah.

 

    Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

    Beş Kollu Yıldız (Beşli Yıldız): Türk süsleme sanatında kullanılan bir yıldız şeklidir. Beş kollu yıldız da denir. Mührü Süleyman denilen altı kollu yıldız gibi beşli yıldız da tılsım olarak kullanılmıştır. Tabanları olmayan üç üçgenin birbirine geçmesinden meydana gelen bu şeklin 3 ve 5 gibi mistik özelliği olan sayılarla, göz şeklini ifade eden üçgen ve nazara karşı kullanılan pençe «5» ile ilgisi vardır.

    Ayak: Yazmalarda sayfa sırasını belirtmek amacıyla, bir sonraki sayfanın ilk harf veya kelimesi, bir önceki sayfanın alt köşesine yazılmıştır. Bu yazıya ayak adı verilir. Çoban, murakıb, müş'ir, müşîr, müşîre veya payende de denilir. Ayrıca reddade (geri döndüren), müşahide (gözcü), ta'kibe (izleyen) ve garip kelimelerinin de bu anlamda kullanıldığı olmuştur.

    Tahrir: Sayfanın yazı kenarlarını çevirmek üzere dört tarafına çekilen çizgi; cetvellerin kenarına çekilen değişik renkli çizgiler; boya veya altınla işlenen süsleme şekillerinin çevrelerine daha koyu renkte ve çoğunlukla mürekkeple geçirilen çizgiler.

    Tarif: Yazı öğrenenlere, hocaları tarafından meşk etmeleri için verilen örnek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü