Eğitim Sitesi

Bedensel Davranış Nedir? Bedensel Davranış Hakkında Kısaca Bilgi

Bedensel Davranış Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Bedensel Davranış:

Duruş, jest, mimik gibi görsel simgeler konuşmanın temel öğeleridir.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Konuşma: Ses, kelime ve söz akımından meydana geldiğine göre bir sözü açıkça anlatabilmek, söz ve anlatımın inandırıcı olması, söz ve anlatımda güzelliğe ulaşabilmek diksiyon sanatının başlıca amacıdır. Konuşmacı düşüncelerini, duygularını ve bilgilerini karşı tarafa aktarırken "üslup" adı verilen değişik yollar kullanmaktadır. Üç tür üslup vardır. 1.Sade Üslup 2.Yüksek Üslup 3.Karışık Üslup Üsluplar hakkında detaylı bilgi kendi başlıkları altında verilmiştir.

    Tenor: İnce ve açık erkek sesleri.

    Dil: İnsanlar arasında karşılıklı haberleşme aracı olarak kullanılan; duygu, düşünce ve isteklerin ses, şekil ve anlam bakımından her toplumun kendi değer yargılarına göre biçimlenmiş ortak kurallarının yardımı ile başkalarına aktarılmasını sağlayan, seslerden örülü çok yönlü ve gelişmiş bir sistem. Türkçe, Almanca, Çince, İngilizce, Japonca gibi. Konuşma sırasında duyguların, düşüncelerin tam ve doğru olarak iletilebilmesi için telaffuz ve üsluba dikkat etmek gereklidir.

    Gılama: "R" ünsüzünün boğazdan çıkarılmasıyla, "r" nin "ğ" ya da "v" gibi çıkması biçiminde kendini gösteren bir bozukluktur. Bu sorun şu çalışmayla giderilebilir. Derin bir nefes aldıktan sonra dil ucu damağa değdirilip dil titretilmeli, yüksek bir sesle dilin aynı noktadan titretilmesine dikkat edilerek "rap rap rap / rap rap rap " heceleri tekrar tekrar seslendirilmelidir. Ayrıca "r" nin çokça olduğu tekerlemeler söylemek ve "ra" "re" , "rı" , "ri"... Biçiminde "r"yi ünlülerle birlikte telaffuz etmek gılamanın önüne geçmek için faydalı olacaktır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü