Eğitim Sitesi

Bataklık Nedir? Bataklık Hakkında Kısaca Bilgi

Bataklık Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Bataklık:

Üstüne basıldığında ya da bir ağırlık geldiğinde içine batabilen, rutubetli ve çamurlaşmış toprak alanlara denir. Bataklığın çevresinde kil vb. su geçirmez katmanlar bulunur. Genellikle bataklıklar sıtma vb. hastalık kaynağıdır. Yerel yönetimler bu nedenle bataklıkları kurutma çalışmaları yaparlar.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Asit Yağmurları: Atmosferdeki nem ile kirleticilerin karışımı sonucu oluşan asidin, yağışlarla birlikte yeryüzüne inmesi.

    Obruk: Karstik kuyular. Baca veya kuyu şeklinde, keskin köşeli, derin çukurluklara obruk denir. Derinliği 250-300 m'yi bulabilen obrukların bazılarının tabanında göl bulunur. Türkiye'de İç Anadolu'nun güneyinde ve Toroslar'da yaygın olarak obruklar görülür. İçel'deki Cennet-Cehennem mağaraları ve Konya'daki Kızören obruğu ülkemizdeki en güzel örneklerdir.

    Küresel Örgüt: Uluslararası düzeyde faaliyet gösteren, devletler tarafından kurulmuş olan veya sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulmuş örgütlerdir. Üyeleri Egemen devletler ve diğer devletlerarası kuruluşlar olan resmi kuruluşlar ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren özel kuruluşlar olmak üzere iki tip küresel örgüt vardır.

    Akarsu Ağı: 1- En küçük dereden ana ırmağa değin, bir akarsuyun beslenme teknesi içinde tüm kollarıyla birlikte oluşturduğu suyolu örgüsü. 2- Bir akarsu ve kollarıyla bunlara karışan çok sayıdaki dere ve dereciklerin birleşmesinden doğmuş akan suyolları ağı. (Drenaj Sistemi)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü