Eğitim Sitesi

Balad Nedir? Balad Hakkında Kısaca Bilgi

Balad Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Balad:

1. Bir öykü anlatan geleneksel şarkı. Ballad (İng.). 2. Öykü anlatan üslupta çalgısal yapıt. 3. Ortaçağdaki ilk çoksesli ezgi biçimlerinden biri. 4. Ballade (Fr.): Chopin'in dramatik ve şiirsel, uzun piyano parçalarına verdiği ad.

 

Edebiyat Terimi Olarak Balad:

Eski Fransız şiiri nazım biçimlerinden biri.Üç uzun bir kısa bendden oluşan Batı edebiyatı nazım türü. Uzun bendlerin dize sayısı 6-10 arasında değişir. Kısa bend ise 4-5 dizedir. Bu bend tanrıya, krala, prense ithaf bendidir. Her bendin sonundaki mısra bir tür nakarattır. Masal ve hikaye niteliğindeki bendleri ele alıp işleyen, kısa ve hikayesi olan şiirlerdir.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Unison (İng.): Tüm çalgı ve seslerin ezgiyi tek seste seslendirmeleri.

    Sessizlik: 20. yüzyılda müziğin bir öğesi. Sessiz bölümlerin ya da bölüm aralarının da belli ölçüler içinde sayılması. Silence (İng.).

    Tempo (İt.): 1- Tempo, en basit şekliyle ifade edilirse, müzik parçasının "hız" ını belirler. Müzik, ağır ya da hızlı tempolu olabilir. Bunu belirlemek için, müzik yazısının üst kısmına bazı terimler yazılır. Genellikle İtalyanca'dan alınan bu terimler, müziğin hızını belirler. Metronomla ya da belli bir tempo işaretiyle yorumcunun yönlendirildiği ölçü. 2- Müzikte sesin süresi üzerine kurulmuş, ses hareketlerinin süre ve hızlarını ölçmeye yarayan sistemlerin temeli. Bir parçanın hızı ise "Metronom" ile ölçülür.

    Mask: 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere'de yüze maske takılarak oynanan müzikli sahne oyunu. Mask (İng.).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü