Eğitim Sitesi

Bağımsız Sıralı Birleşik Cümle Nedir? Bağımsız Sıralı Birleşik Cümle Hakkında Kısaca Bilgi

Bağımsız Sıralı Birleşik Cümle Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bağımsız Sıralı Birleşik Cümle:

Birden fazla bağımsız cümleden oluşan, yalnız başlarına kullanıldıklarında da birer anlam taşıyan; özne, tümleç ve yüklemleri ortak olmayan; ancak, dersimiz.com anlamca birbirlerini bütünleyen ve virgül, noktalı virgül veya bağlaçlarla birbirine bağlanan cümleler: Aydınlığı, vuzuhu herkes gibi severim; hayatı yapan şüphesiz ki onlardır. (A.H.Tanpınar, YG, s.133) vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Kalın Ünlü: Ağız boşluğunun arka kısmında oluşan" a, ı, o, u"ünlüleri.

    Sıralı Birleşik Cümle: Tek başına yargı bildiren ve bir anlam bütünlüğü içinde yan yana sıralanan, iki veya daha fazla cümlenin oluşturduğu cümleler topluluğu. Bu cümleler arasındaki anlam ilişkisi ortak kip, ortak şahıs ve öteki ortak cümle ögeleri il sağlanır. Birbirlerine virgül, noktalı virgül ve bağlaçlarla bağlanır: Ben buraya siper kazmaya geldim; gücüm kuvvetim yerinde çok şükür. (S.Çokum, Ağustos Başağı, s.177)

    Dolaylı Anlatım: Bir sözün kişi, zaman, anlatıcı değişiklikleriyle aktarılan biçimidir. Bu anlatım biçimiyle kurulan cümlelere daha çok roman, öykü gibi anlatımsal türlerde, olayların yazar tarafından anlatılmasında rastlanır. Örnek : En iyi romanlar, bir bunalım döneminde yazılır, der Dostoyevski. (Doğrudan) En iyi romanların bir bunalım döneminde yazılacağını söylüyor Dostoyevski (Dolaylı) Turgut Uyar : "Nobel Ödülünü kazanan bu yazarı, en içten dileklerimle kutlarım." Diyor. (Doğrudan) Turgut Uyar, bir yazısında , Nobel Ödülü kazanan bu yazarı en içten dilekleriyle kutladığını belirtiyor. (Dolaylı)

    Tümce: Anlam açısından eksiksiz sayılan, kesintiye uğramayan söz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü