Eğitim Sitesi

Bağdat Demiryolu Nedir? Bağdat Demiryolu Hakkında Kısaca Bilgi

Bağdat Demiryolu Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Bağdat Demiryolu:

İstanbul'u Bağdat'a bağlayan demiryolu hattıdır. Batılı emperyalist devletlerin Osmanlı topraklarından sömürge çıkarları sağlamak amacıyla tasarlandı. Osmanlı Devleti'nin Almanya'ya yakınlaşmasıyla birlikte bu tasarı Berlin-Bağdat Demiryolu hattına dönüştürüldü.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Panteizm: Doğatanrıcılık. Bir bütün olarak kavranan evrenin Tanrı ile özdeş olduğu ve evrende açığa çıkan bileşik töz, güçler ve yasalar dışındaTanrı olmadığı öğretisi.

    Kafes: Topkapı sarayında padişah oğullarının XVII. yüzyıl başlarından beri bir çeşit tutuklu yaşamı sürdürdükleri, yüksek duvar ve şimşir ağaçları ile çevrili, harem dairesine bitişik ve bir çok odalarla oniki bölümden oluşan yapıdır. Aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Dönemi'nden itibaren Divan-ı Hümayun toplantılarını hükümdarın izlediği ve içi görülmeyen yerdir.

    Dönüm: 1.000 m²lik bir alan ölçüsü.

    Kent Devleti (Site-Polis): En ilkel ve ilk devlet örgütlenmesidir. Tunç çağından itibaren örgütlenmeye başlamıştır. Bir kentin kendi başına, tüm kurum ve kuruluşlarıyla devlet olma halidir. Çevrelerinin siyasal, ekonomik ve kültürel yaşamını yönlendiren kent devletleri İlkçağda Yunanistan'da temel siyasal birimdi ve genellik köleci demokrasi yönetimine sahiptir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü