Eğitim Sitesi

Aynı Enlemde Değişmeyen Özellikler Nedir? Aynı Enlemde Değişmeyen Özellikler Hakkında Kısaca Bilgi

Aynı Enlemde Değişmeyen Özellikler Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Aynı Enlemde Değişmeyen Özellikler:

1. Güneş ışınlarının geliş açısı aynıdır.

2. Dünyanın dönüş hızı aynıdır.

3. Yaşanan gece veya gündüz süresi aynıdır.

NOT: Aynı enlem üzerindeki her yerin iklim özellikleri özel konumun etkisiyle (denize uzaklık, yükselti vb.) değişebilir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Oğlak Dönencesi: Oğlak dönencesi, yeryüzünün güney yarım küresinde bulunan, Ekvator'un 23° 27' güneyinden geçtiği varsayılan enlemdir.

    Jeomorfoloji Haritaları: Bir bölgedeki şekillenme süreci yani iç ve dış güçlerin etkisiyle oluşan yer şekilleri hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalarda faylar, yamaçlar, vadi türleri, birikinti konileri, sekiler, ovalar ve daha bir çok yer şekli taranarak gösterilir. Yer şekillerinin kolay ayırt edilmesi amacıyla bu haritalar renklendirilir.

    Falez (Yalıyar): Dalgalar aşındırma yaparken önce çarptıkları kıyı boyunca bir çentik açar. Buna dalga oyuğu denir. Dalga oyukları derinleştikçe üzerindeki kütleler kopar ve düşer. Böylece kıyı boyunca diklikler oluşur. dersimiz.com Bu dikliklere falez ya da yalıyar adı verilir. Türkiye'de, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında güzel falez örnekleri görülmektedir.

    Kıyı Topografyası: Yeraltı ve yerüstü sularının, aşınmaya karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayaları eriterek oluşturduğu şekil topluluğu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü