Eğitim Sitesi

Ay'ın Evreleri Nedir? Ay'ın Evreleri Hakkında Kısaca Bilgi

Ay'ın Evreleri Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ay'ın Evreleri:

Görünen Ay tekerinin aydınlık parçasının aldığı biçimlerdir. Yeniay, ilkdördün v.b.

 

Coğrafya Terimi Olarak Ay'ın evreleri:

Ay Güneş'ten aldığı ışınları yansıttığından ve Dünya'nın etrafındaki hareketinden dolayı farklı şekillerde görülmektedir. Ay'ın değişik şekillerde görülmesine Ay'ın evreleri denir. Ay, Güneş ile Dünya arasına girdiğinde, Ay'ın karanlık yüzü Dünya tarafında olur. Bu durumda Ay'ı göremeyiz. Ay'ın bu evresine yeni ay denir. dersimiz.com Yeni ay evresinden yaklaşık bir hafta sonra Ay'ın Dünya'ya bakan yüzünün yarısı görülür. Bu evreye ilk dördün denir. İlk dördün evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzünün tamamı görülür. Bu evreye dolunay adı verilir. Dolun Ay evresinden yaklaşık bir hafta sonra, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzünün yarısı görülür. Bu evreye son dördün denir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Zaman Uğraşı: Zamanı belirleme, saklama ve doğru zaman yayınlama işi.

    Ay Çevrimi: Eski Yunanlıların kullandığı ay-gün takvimde kabul edilen 76 yıllık zaman aralığı. Bu aralıkta MÖ. 330 dan başlayarak her 3, 5, 8, 11, 13, 16 ve 19 uncu yıllar ekli yıl olarak alınır.

    Açısal Momentum: Bir eksen çevresinde dönen cismin birim zamanda eylemsizlik momenti ile bu cismin dönme açısal hızının çarpımı.

    Asteroid Kuşağı: Mars ve Jüpiter'in yörüngeleri arasında bulunan ve asteroidlerin büyük bölümünün bulunduğu kuşak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü