Eğitim Sitesi

Avarız Nedir? Avarız Hakkında Kısaca Bilgi

Avarız Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Avarız:

Osmanlı Devleti'nde olağanüstü durumlarda özellikle de, savaş giderlerini karşılamak amacıyla toplanan vergidir. Tanzimat Dönemi'nde kaldırılmıştır.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Avarız:

Olağanüstü durumlarda halktan alınan vergi.

 

Hukuk Terimi Olarak Avârız:

Kazalar; belâlar; borçlanma ve hak kazanma yeterliliğini kısan veya yok eden haller.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Zekat: Müslümanlarca farz olan vergi. İslamın beş şartından biridir. 96 gram altın ya da buna eşdeğer mal ya da para zekat olarak her yıl muhtaç olan kimselere verilmelidir. Fazla malı olanlar için bu ölçü kişinin yıllık gelirinin kırkta birine tekabül eder.

    Prestij: Saygınlık.

    İhtisap: 1- Hesap sorma. 2- İhtisap dairesinin aldığı vergi. 3- Osmanlıda yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra şehirlerin güvenliğini sağlamak amacıyla kurulmuş bir teşkilat.

    Bağlaşma Devletleri (İttifak Devletleri ): Sanayi Devrimi'ni gerçekleştirdikleri halde ulusal birliklerini geç tamamlayan Almanya ve İtalya'nın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu da yanlarına alarak 1883 yılında oluşturdukları, tarihin ilk emperyalist devletler bloğudur. Bu birlik, sömürge alanlarını daha önceden aralarında paylaşan İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı bu devletlerin ellerindeki sömürgeleri ele geçirmek amacıyla oluşturulmuştur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü