Eğitim Sitesi

Atlama Nedir? Atlama Hakkında Kısaca Bilgi

Atlama Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Atlama:

Günlük konuşmada söylediklerine dikkat etmeyen, aceleci ve özensiz konuşmalarda en sıklıkla rastlanan bozukluk atlamadır.

Örnek : Gazete >> Gaste, Bir dakika >> Bi dakka, Hanımefendi >> Hamfendi vb.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Atlama:

İleri ya da aşağıya doğru sıçrayarak uzun adım atma.

 

Atletizm Terimi Olarak Atlama:

1. Belirli bir yerden gerilip hız alarak yapılan sıçrama ile vücudu yerden kesip daha uzak bir yere kondurma ya da belli bir yükseklikten aşırma.

2. Bu yolla en uzağa atlamak ya da en yükseği aşmak amacıyla yarışılan atletizm dalı.

 

    Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri

    Ses Gücü: Konuşmacının sesinin, dinleyicilerin tümü tarafından kolaylıkla duyulabilmesidir. Konuşmacı, bu konuya ayrı bir önem vermelidir. İyi düzenlenmiş bir sesle yapılan konuşma, dinleyici üzerinde etkili olmaktadır. Ayrıca, ses gücünün yüksekliği konuşmacının da kendine güven kazanmasını sağlamaktadır.

    Tiz: Bu sese kafa sesi de denmektedir. Sözlerin ince ve keskin bir tonla seslendirilmesidir.

    Düşünce (Zihinsel Etkinlik): Zihinsel etkinlik konuşmanın görsel ve işitsel ögelerle ifade edilmesinden önceki süreçtir. Konuşmacı işe önce zihinsel oluşumlarla başlar, sonra bu oluşumları dilin kalıplarına aktarır, bu kalıpları seslendirir, en sonunda da jestlerle, ses ve söz halinde sunar.

    Konuşma Kusurları: ● Ana dili iyi kullanamamak, ● Yerel ağızla konuşmak, ● Ses tonunu ayarlayamamak, kontrol edememek, ● Sözcükleri doğru telaffuz edememek, ● Konuşmayı gereksiz yere uzatmak, ● Kendini övmek, yapmacık davranışlarda bulunmak, ● Eleştiriye kapalı olmak, ● Beden dilini, mimikleri doğru kullanamamak, ● Argo ve kaba sözler kullanmak, ● Heyecanını yenememek, ● Sözcükleri tekrarlamak, ● Eee..., ııı..., aaa... gibi sesler çıkarmak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Diksiyon ve Hitabet Terimleri Sözlüğü