Eğitim Sitesi

Astrobiyoloji Nedir? Astrobiyoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Astrobiyoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Astrobiyoloji:

1. (Dünya dışı yaşam bilimi), Dünya'dan teleskoplarla yapılan gözlemlerde ve gönderilen uzay araçlarından elde edilen verilere göre Güneş sistemindeki diğer gezegenlerde yaşam belirtisine henüz rastlanmamıştır. Bununla birlikte Güneş ötesi gezegenlerdeki olası yaşam belirtilerini keşfetmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bilim insanları bu konuya ilişkin kuramsal çalışmalar da yapmakta ve Samanyolu'nun hangi bölgelerinde yaşam olasılığının daha yüksek olacağını, Güneş ötesi yaşamın izlerini nerelerde ve ne tür yıldızların etraflarında aramak gerektiği konusunda varsayımlarda bulunmaya çalışmaktadır.

2. Evrenin herhangi bir yerindeki canlı yaşamın oluşumu ve gelişimi ile ilgilenir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Yıldız Kayması: Kuyruklu yıldızlar, yapısında donmuş halde buzlar, gazlar ve tozlar olan gök cisimleridir. Kuyruklu yıldızlar güneşin çevresinde eliptik yörüngede dolanırlar. Güneşe yaklaştıkça bir miktar buz erir. Bu anda buza karışık halde duran toz ve taş parçaları serbest hale geçer. dersimiz.com Serbest kalan gaz ve ince tozlar güneş rüzgârıyla itilerek kuyruklu yıldızın kuyruk kısmını oluşturur. Kuyruklu yıldızlardan kopan tozlar veya kaya parçaları dünya atmosferine girdiğinde sürtünmenin etkisi ile ısınarak ince bir ışık çizgisi oluşturur. Bu olaya yıldız kayması denir.

    Kızıl Ötesi (IR) Işın: 710 nanometreden 1 milimetreye kadar dalga boyuna sahip ışınları kapsar (iğne ucu ile küçük bir tohum arasındaki boyutlar). Bütün sıcak ve soğuk maddeler tarafından yayımlanır. Madde tarafından kolayca soğurulabildiğinden üzerine düştüğü maddeyi ısıtır. Bu nedenle kızıl ötesi ışınımı "ısı radyasyonu" da denir. Ortalama olarak 37 oC sıcaklığa sahip olan insan vücudu 900 nanometre dalga boylu kızıl ötesi ışıması yapar.

    Fon (arka alan) Işınımı: Yıldızlar arası bulutlardan ve çok uzak galaksilerden gelen zayıf yaygın ışınım.

    Haberleşme Uyduları: Haberleşme uyduları, radyo, televizyon ve telefon iletişiminin eş zamanlı yapılmasını sağlar. Uydulardan önce uzun mesafelere veri iletimi ya zor ya da imkânsızdır. Doğrusal yayılan işaretler, çok uzaklardaki bir varış noktasına ilerlerken Dünya'nın küresel yüzeyi boyunca kıvrılamaz. Ancak uydular yörüngelerinde olduklarından, iletilecek işaretler öncelikle uyduya gönderilir sonrasında ya başka bir uyduya yönlendirilir ya da doğrudan ulaşacağı bir noktaya gönderilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü