Eğitim Sitesi

Aspect Ratio (Görüntü Oranı) Nedir? Aspect Ratio (Görüntü Oranı) Hakkında Kısaca Bilgi

Aspect Ratio (Görüntü Oranı) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Aspect Ratio (Görüntü Oranı):

Görüntünün 3:2, 4:3, 16:9 gibi bir orantı ile çerçevelenmesi anlamına gelir. Bir çok kamera 4:3 oranlı görüntü oluştururken bazıları 3:2 oranlı çekimler yapabilir. 16:9 daha çok video çekimlerinde gerçekleşen bir orandır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Parasoley: Güneş ışınlarının, arka merceğe doğrudan ulaşmasına engel olarak iç yansımayı engelleyen ve görüntülerin kontrastlığını koruyan aksesuardır.

    Poz Dengeleme: Neredeyse tüm otomatik fotoğraf makinelerinde bulunan ve makinenin ölçtüğü değere göre daha fazla ya da daha az fazla pozlamayı sağlayan ayardır.

    Zıtlık (contrast / kontrast): En açıktan en koyu tona geçinceye kadar bir film ya da fotoğraf kağıdında ara gri tonlarının varlığı ya da yokluğu; açık ve koyu bölümler arasındaki fark. Kontrastı etkileyen öğeler ise, konunun aydınlatma oranı, objektifin özellikleri, duyarlı malzemelerin özellikleri, banyo edilme oranı, kullanılmakta olan agrandisörün özellikleri, kullanılan kontrast özelliği ve yüzey dokusudur.

    Aşamalı tarama sistemi: Sırayla her bir satırın verilerini toplayan ve işleyen bir görüntü sensörünü tanımlamak için kullanılan bir terim; aşamalı taramalı sistem.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü