Eğitim Sitesi

Askeri Yasak Bölge Nedir? Askeri Yasak Bölge Hakkında Kısaca Bilgi

Askeri Yasak Bölge Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Askeri Yasak Bölge:

Yurt savunması bakımından hayati önem taşıyan askeri tesis ve bölgelerin çevresinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen sınırlar içerisinde kalan bölgedir.

Askeri yasak bölgeler 1. ve 2. askeri yasak bölgeler olmak üzere ikiye ayrılır.

1. derece askeri yasak bölgeler içerisindeki taşınmaz mallar kamulaştırılır.

2. derecedeki askeri yasak bölgelerde yabancı uyruklu kimseler taşınmaz edinemezler, edinmişlerse tasfiye edilir. Yabancılar izin almadan bu bölgede taşınmaz kiralayamazlar. Bu hükümlere aykırı hareket edenler cezalandırılır. Yetkili komutanlıkça izin verilmeyen her türlü inşaat durdurulur.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Askerî Yasak Bölge:

Askerî güvenlik nedeniyle girişlerin yasaklandığı bölge.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Askeri Yasak Bölge:

Yurt savunması bakımından hayati önem taşıyan askeri tesis ve bölgelerin çevresinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen sınırlar içerisinde kalan bölgedir. Askeri yasak bölgeler 1 inci ve 2 inci askeri yasak bölgeler olmak üzere ikiye ayrılır. 1 inci derece askeri yasak bölgeler; içerisindeki taşınmaz mallar kamulaştırılır. 2 inci derecedeki askeri yasak bölgelerde yabancı uyruklu kimseler taşınmaz edinemezler, edinmişlerse tasfiye edilir. Yabancılar izin almadan bu bölgede taşınmaz kiralayamazlar. Bu hükümlere aykırı hareket edenler cezalandırılır. Yetkili komutanlıkça izin verilmeyen her türlü inşaat durdurulur.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Vakıf Şerhi: Taşınmazın vakıfla olan ilgisini belirtmek amacıyla tapu kütük sayfasının "nev'i" hanesine yazılan belirtmedir. Örnek: "Sultan Beyazıt Vakfından"

    Harita: 1. Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının belli ölçekte küçültülerek, bir altlığa çizilmiş şekline harita denir. 2. Coğrafya olgularının dağılımını bir plan üzerinde gösteren ölçekli çizimdir.

    İştirak Halinde Mülkiyet: Birden çok kişinin bir taşınmaz mal üzerinde pay oranları açıkça gösterilmeden malik olmaları demektir. Tapu kütüğünde iştirak halinde malikler yazıldıktan sonra isimleri ortak bir paranteze alınarak, iştiraki doğuran olay verasette iştirak gibi yazılır.

    Akitsiz İşlemler: Tapu Kanununun 26. Maddesinin dışında kalan, ayni hakların kurulması ve devri ile ilgili olmayan kişisel hakların şerhi, terkin, düzeltme, değişiklik, ayırma, birleştirme, mirasın intikali gibi hak sahibinin veya malikin tek taraflı iradesi ile tapu sicil müdürlüğünde yapılan işlemlerdir. Akitsiz işlemler için resmi senet yerine Tescil İstem Belgesi düzenlenir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü