Eğitim Sitesi

Ashabı Bedir (Ashabıbedir) Nedir? Ashabı Bedir (Ashabıbedir) Hakkında Kısaca Bilgi

Ashabı Bedir (Ashabıbedir) Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Ashabı Bedir (Ashabıbedir):

Bedir Savaşı’nda Hz. Peygamber’in yanında bulunan ve savaşa katılan sahabeler. Bedir Savaşı’na katılan sahabelerin sayısı üç yüz civarındadır. Kur’an-ı Kerim’de ve Hz. Peygamber’in hadislerinde, kendilerinin üç katı olan Mekkeli müşriklerle yapılan ilk savaşta büyük kahramanlık gösteren Ashabı Bedir övülmüştür. Hz. Muhammed’in, savaş esnasında yapmış olduğu şu dua Ashabı Bedir'in önemini gösterir:
“Ey Allah’ım! Eğer bu insanlar bugün yok olurlarsa, yeryüzünde sana ibadet edecek kimse kalmaz...” (Hadis-i Şerif)

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Radiyallahü Anhu: Muhammed'in zamanında yaşamış erkek sahabeler için kullanılır, anlamı: Allah O'ndan razı olsun demektir. Kısaltılmış şekli (R.a)dır.

    İncil: Allah'ın Hazreti İsa'ya gönderdiği kutsal kitabın Kuran-ı Kerim'deki ismi İncil'dir. İncil, kelime olarak iyi haber, müjde anlamına gelir. Tıpkı Kur'an-ı Kerim gibi İncil de İsa peygambere vahiy ile indirilmiştir. Ama günümüzdeki İncil, Allah'ın Hazreti İsa'ya gönderdiği İncil değildir. İnsanların yazdığı, içinde doğru olan ya da olmayan birçok bilginin, kulaktan kulağa aktarılmış hikâyelerin, çeşitli görüşlerin bulunduğu bir kitaptır.

    Tesbihat: İbadet amacıyla bazı duaların tekrar edilmesidir. Çok çeşitli tesbihatlar vardır. Örneğin namazın farzından sonra bir kez; Allâhumme ente's-selâmü ve minke's-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve'l-ikrâm. (Allah'ım selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey azamet ve kerem sahibi Allah'ım, sen hayır ve bereketi çok olansın.) Namaz bitiminde 33'er kez; Sübhanallah (Allah noksanlardan münezzehtir) Elhamdülillah (Hamd Allah'adır.) Allahü Ekber (Allah en büyüktür.) tasbihatları söylenir.

    Nimet: 1. İyilik, lütuf, ihsan. 2. İyi yaşamak için gerekli her şey. 3. Yiyecek, içecek, özellikle ekmek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü