Eğitim Sitesi

Antonius Nedir? Antonius Hakkında Kısaca Bilgi

Antonius Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Antonius:

Octavianus (Augustus) ile Roma'yı yöneten ve M.Ö. 30 yılında kendini yılan sokturarak öldüren Mısır kraliçesi Kleopatra'nın ünlü sevgilisi.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Ptolemeioslar: Hellenistik Dönem'de Büyük İskender'in ölümünden sonra Mısır'da kurulmuş olan krallık.

    Symmakhia: Perslere karşı Yunanların tek vücut olmasını sağlayan birliğe verilen ad.

    Cavea: Bir tiyatroda izleyicilerin oturduğu kademeli bölüme verilen ad. Genellikle yamaçlara yaslanan cavea'ların biçimi, ilke olarak yarım yuvarlaktı. Ancak M.Ö. IV. yüzyıldan sonra, kimi tiyatrolarda cavea, tepeden analemma'ya doğru genişletilerek elip biçimini almıştır. Cavea, topografik özelliklere göre değişen, ancak genelde 26-27 derece olan bir açı yapardı. Düzlük alanlarda ise bu açı 10 dereceye inerdi. Cavea eğiminin araziye oranı 1 / 2:26.6′dır.

    Arkeometri: Fizik, kimya, biyoloji, botanik, zooloji ve jeofizik gibi bilimlerin, arkeolojik alanlarda gerçekleştirilen uygulamalarına verilen addır. Örneğin, metal buluntulardan alınan örneklerin elektron mikroskopla incelenerek yapım tekniklerinin araştırılması, seramiklerin kesitlerinin alınıp, kullanılan kilin yatağının belirlenmesi, seramik kaplarda buluna mikroskopik miktardaki yemek kalıntılarının analiz edilip tanımlanması arkeometri biliminin işidir. Organik buluntuların tarihlendirilmesi için başvurulan 'Karbon 14′ tarihleme yöntemi de arkeometrinin en önemli uygulamalarından biridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü