Eğitim Sitesi

Anklikanizm Nedir? Anklikanizm Hakkında Kısaca Bilgi

Anklikanizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Anklikanizm:

İngiliz ulusal kilisesinin benimsediği, Kalvenizm (Protestanlık) ve Katoliklik arası bir mezheptir. İngiltere Kralı VIII. Henry, çocuğu olmadığı için boşanmasına izin vermeyen Papalığa duyduğu tepki nedeniyle Protestanlık'ı benimsemiş ve İngiltere'de devlet eliyle Reformu gerçekleştirerek, İngiliz kilisesini ulusallaştırmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Islahat Fermanı (28 Şubat 1856): Sultan Abdülmecit tarafından, Kırım Savaşı devam ederken, İngiltere ve Fransa'nın Osmanlı İmparatorluğun'da yaşayan azınlılklara çeşitli haklar verilmesini talep etmeleri üzerine ilan edilmiştir. Avrupalı Devletlerin baskılarıyla, ilan edilen bu fermanla Osmanlı Devleti'nin dağılmasının da önüne geçilmek istanmiştir. Bu fermanla, Tanzimat Fermanı'yla yapılacağı bil-dirilen yenilikler yeniden ele alınmıştır. Bu fermanın en önemli özelliği ülkedeki Müslümanlarla, Müslüman olmayanların aynı hukuksal ve yönetsel haklara sahip olması ve Osmanlı Devleti'nin insan hakları ilkelerini kabul etmesidir. Islahat Fermanı'na göre: 1. Halkın tümüne din ve mezhep özgürlüğü tanındı. Okul, kilise ve hastane gibi azınlıkların yararlandığı yerler devlet bütçesinden onarılacaktı. 2. Gayrimüslimler için söylenen aşağılayıcı deyimlerin kullanılması yasaklandı. 3. Gayrimüslimlerin diledikleri okula girmeleri ve diledikleri işleri yapabilmeleri sağlandı. 4. Duruşmaların açık olması, tutukevlerinin iyileştirilmesi, yasaların azınlıkların dillerine çevrilmesi sağlandı. 5. İşkence, dayak, angarya ve yargılanmadan cezalandırma kaldırıldı. 6. Vergilerin herkesin gelirine göre alınması, vergi adaletinin sağlanması kararlaştırıldı. 7. Askerlik için bedel yöntemi benimsendi, askerlik sağlam kurallara bağlandı. 8. Gayrimüslimlerin de eyalet ve sancak meclislerine seçilmeleri sağlandı. 9. Yabancılara da ülkede mal ve mülk sahibi olabilme ayrıcalığı verildi. 10. Tarım ve ticaret işleri düzenlendi, herkesin ticari işletmeler açabilmesinin koşulları sağlandı.

    Öğretici Tarih: Tarihi olaylardan ders almak ve liderleri örnek alarak yönlendirici rol oynamak amaçlanır. Ulusal birliği ve toplum ahlakını geliştirmek için olayları ve kahramanları ön plana çıkararak anlatır. Objektiflikten tamamen yoksundur.

    Enderun: Osmanlı Devleti'nde saraylar da harem ve hazine dairelerinin bulunduğu yerdir. Burada yedi yıl süren eğitimde devşirmelere çeşitli beceriler kazandırılırdı. Enderun uzun süre Osmanlı Devleti'ne bürokrat, komutan ve sanatçı yetiştiren bir okul olmuştur.Üniversite ve Harp Okulu niteliğinde idi.

    Mukataa: 1- Geliri doğrudan hazineye bağlı olan vergi ve gelir kaynakları. 2- Osmanlı Devleti'nde iltizam yöntemine göre kiralanan kaynaklara verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü