Eğitim Sitesi

Anayasal Çoğunluk Nedir? Anayasal Çoğunluk Hakkında Kısaca Bilgi

Anayasal Çoğunluk Terimi Hakkında Bilgiler

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Anayasal Çoğunluk:

Hukuki dayanağı açıkça Anayasa’da bulunan ve üye tamsayısı esas alınmak suretiyle hesaplanan, TBMM’de bazı kanunların, hükümlerin kabulü veya kararların alınması için aranması gereken çoğunluktur. Anayasa’da geçen çoğunluklar beş
çeşittir: Üçte bir çoğunluk [184]; salt çoğunluk [276]; beşte üç çoğunluk [330]; üçte iki çoğunluk [367] ve dörtte üç çoğunluk [414].

 

    Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri

    Komisyonun Temsili: Komisyonların başkan veya başkanvekili yahut o konu için seçilmiş özel sözcü veya sözcülerinin, komisyon raporunun görüşülebilmesi için Genel Kurulda hazır bulunmasıdır.

    Özel Kâtip: Komisyonların, ihtiyaç duyulan hâllerde, belirli bir konu için komisyon başkanının teklifi üzerine toplantıda hazır bulunanların salt çoğunluğunun oyu ile seçtikleri üyedir.

    Kanun: Toplum için uyulması gereken nesnel, soyut, genel ve sürekli nitelikteki hukuk kurallarını içeren, etkileri yönünden objektif hukuk alanında yeni bir durum yaratan ya da var olan bir durumu düzenleyen veya ortadan kaldıran kural-işlemlerdir. TBMM tarafından Anayasa, İçtüzük ve teamüllere uygun olarak yapılır ve Cumhurbaşkanınca yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer.

    Seçim Dönemi: Anayasa’da, TBMM seçimlerinin yapılması için öngörülen süredir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü