Eğitim Sitesi

Amniyon Sıvısı Nedir? Amniyon Sıvısı Hakkında Kısaca Bilgi

Amniyon Sıvısı Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Amniyon Sıvısı:

Anne karnında embriyoyu koruyan ve besleyen sıvı.

 

Genetik Terimi Olarak Amniyon Sıvısı:

Amniyon sıvısı bebeğin cilt, solunum sistemi, sindirim sistemi ve boşaltım sisteminden dökülen hücrelerden ve çoğunlukla bebek idrarından oluşmaktadır. Amniyon sıvısının alınma işlemine amniyosentez adı verilmektedir. Amniyosentez; amniyotik sıvı örneğinin bir enjektörle alınması işlemidir. Amniyon sıvısı erken dönemde 12-14. gebelik haftasında alınabildiği gibi ideal olarak 14-18. gebelik haftasında da alınabilir Amniyon sıvısından yapılan kromozom analizinin aşamaları;

Hücre Kültürü: Amniyon sıvısının içerisinde fetüse ait hücreler bulunmaktadır. Hücre sayısı genetik analiz için yeterli olmadığı için hücre çoğaltım işlemi yapılır. Bu işleme hücre kültürü denilmektedir.

Hücre Fiksasyonu: Kromozom analizi mikroskop altında hücrelerde bulunan kromozomların lamel üzerinde analiz edilmesidir. Bu aşamada kültürden alınan hücreler lamel üzerine sabitlenir.

Hücre Boyanması: Lamel üzerine sabitlenmiş kromozomlar mikroskop altında kromozomların görünmesini sağlayan özel boyalarla boyanır. Böylece kromozomlar görünür hale gelir.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Miyom: Uterus adalesinin iyi huylu tümörüdür.

    Konvülsiyon: Çocuklarda görülen havale hastalığı.

    Kinesia: Deniz veya araba tutması.

    Malleol: Ayak ekleminin her iki tarafındaki kemik çıkıntılarına verilen isim.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü