Eğitim Sitesi

Amilaz Nedir? Amilaz Hakkında Kısaca Bilgi

Amilaz Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Amilaz:

Amilaz nişastayı dekstrin ve maltoza çeviren enzim.

 

Biyoloji Terimi Olarak Amilaz:

1. Nişastayı parçalayarak glikoza çeviren enzim, tükürükte bulunan haline pityalin adı da verilmektedir.

2. Pankreastan salgılanan ve nişastanın (Karbonhidrat) sindiriminde rol oynayan enzim.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Amilaz:

Nişasta ve glikejeni sindiren enzim. Tükürükte ve pankreas salgısında bulunur.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Amilaz:

Karbonhidratların sindiriminde etkili olan enzimdir. Ağızda tükürük tarafından salgılanır. Nişasta ve glikojeni parçalar.

 

    Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

    Alerjen: Çevremizde bulunan ve vücudumuzda allerjik yanıt oluşturan maddelere "alerjen" denir. Alerjenler vücudumuza solunum sindirim enjeksiyon yani iğne batırılması veya cilde temas ile alınabilmekte ve allerjik tepkilerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedirler. Solunum yolu ile alınan alerjenler ev içi ve ev dışı ortamlarda bulunurlar. Ev içi alerjenlere en iyi örnek "ev tozu akarları" ve nemli ortamlarda üremiş olan "küf mantarları"dır. Ev dışı alerjenlere en iyi örnek ise "polenler"dir.

    Parazit: 1. Canlı bir organizmanın üzerinde veya içerisinde, beslenmesini bu organizmadan sağlayarak yaşayan ve organizmaya zarar veren canlı, asalak. 2. Hayatının bir kısmında ya da tüm hayatı boyunca kendinden büyük bir canlının üzerinde veya içinde yaşayan, orada gelişip çoğalabilen ve daima zarar veren canlılardır. Yunancada Parasitos (para=yanında, sitos=besin) kelimesinden gelmektedir.

    Migren: Yarım baş ağrısı.

    Yağ: Canlıların yapısına katılan ve yüksek oranda enerji veren, suda çözünmeyen, yağ asitlerinin alkollerle birleşmesi sonucu oluşan, karbon, hidrojen, oksijen ve bazen de azot ve fosfor elementlerini içeren organik bileşiklerin genel adı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü