Eğitim Sitesi

Alp Nedir? Alp Hakkında Kısaca Bilgi

Alp Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Alp:

Büyük işler başarmış ve halk tarafından sevilen kimse, yiğit, kahraman.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Homo Sapiens: Günümüzde yeryüzünde var olan tek insan türüdür. Soyu tükenmiş olan Neanderhal ve Cro-Magnon insanları da bu türdendir. Büyük olasılıkla 350.000 yıllık bir geçmişi vardır. Dik durma, iki ayak üzerinde yürüme, büyük bir beyin, yüksek alın, küçük dişler, belirgin öne doğru bir çene, alet yapma ve kullanma, dil ve yazı gibi beceriler ile sanat yapıtları yaratabilme yetenekleri başlıca özellikleridir.

    Yeniçeri: Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).

    Peyk: Osmanlıların ilk devirlerinde postacı ve muhafızlar, son sipahi Çavuşu devirlerinde ise törenlerin şatafatını arttırmak için çalışan görevliler idi.

    Feth-i mübin: Apaçık fetih, büyük fetih demektir. İstanbul'un fethi, İstanbul'u alacak Emiri ve onun askerlerini öven Hadîs-i Şerif nedeniyle Müslümanlar arasında Feth-i Mübîn diye anılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü