Eğitim Sitesi

Alınlık Nedir? Alınlık Hakkında Kısaca Bilgi

Alınlık Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Alınlık:

Kimi yapılarda giriş kısmının ya da kapı ve pencerelerin üstünde bulunan üçgen veya yarı değirmi süsleme.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Alınlık:

1- Tapınağın ön yüzü boyunca ve çatı düzeyinde yer alan ikizkenar üçgen biçimli duvara verilen ad.

2- Antik yapıların cephelerinde çatı ile korniş arasında yer alan üçgen biçimindeki kısım. Bir portalın ya da bir pencerenin çerçeve içine alınmış üst kısmına da bu ad verilir.

 

Sanat Terimi Olarak Alınlık:

Antik yapıların cephelerinde bulunan çatı ile korniş arasında ki üçgen biçimindeki bölüme verilen ad. Bir taçkapının ya da bir pencerenin çerçeve içine alınmış üst kısmına da bu ad verilir.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    LCD Televizyon: Bir çeşit panel televizyondur. iki panel arasında bulunan likit kristal maddesinden oluşan ekran oldukça incedir. Arka kısmındaki beyaz floresan ışığının ön tabaka sayesinde kırılmasıyla görüntü verir. Televizyonlardan bilgisayar ekranlarına, dijital saatlerden cep telefonlarına birçok cihazın ekranında bu teknolojiden faydalanılmaktadır. Günümüzdeki LCD'ler TFT (Thin Film Transistor) LCD'dir.

    Pirinç: Bakıra çinko karıştırılarak elde edilen bir alaşım. Kolay işlenebilen, korozyona dayanıklı ve dekoratif olabilen bir materyaldir. Kullanım alanları, duş kapıları, kapı kolları, dekoratif raflar, perdelikler, borular, valfler, vanalar, sıhhi tesisat malzemeleri vb.dir.

    Boyutlandırma: Nesnelerin en, boy ve yükseklik olarak anlatımı. Ölçülendirme.

    Astar: Boyama işlemi sırasında ilk uygulanan kat. Primer. Yüzey hazırlamaların sonuncusu olan astar, temizlemiş, tozu, kiri alınmış, eski veya yeni yüzeylerin, macun çekilmesi ile son bulan çalışmalardan sonra boya hatalarını en aza indirmek için yapılan uygulama. Bir tür ön boya. Boyanın yüzeye daha iyi yapışması için kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü