Eğitim Sitesi

Alay Sancağı Nedir? Alay Sancağı Hakkında Kısaca Bilgi

Alay Sancağı Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Alay Sancağı:

İşaret sancakları ile donatılmaya, alay sancaklarının çekilmesi denir. 

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Alay Sancağı:

Alay sancağı iki anlama gelmekteydi. Birincisi, bir alaya mahsus olan sancağa verilen isimdi. İkincisi ise, resmi günlerde gemileri donatmak için açılan rengârenk bayraklar hakkında kullanılan bir tabirdi.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Cunda Kilidi: Cunda serenlerini, ana ve gabya serenleri üzerinde tutmak ve icabında serenlerin dışarıya sürülmelerini kolaylaştırmak için ana ve gabya serenleri üzerinde bulunan demir çemberlerden cundaya yakın olanı. Bu kilitlerden kaplama başına yakın olanına topuk kilidi denir.

    Camadan Patası: Yelkenlerin gradin yakalarında ve camadan astarları hizasındaki gradin halatının kruz kırılması suretiyle yapılmış anelelerdir. 

    Uskuna (Schooner): 1- Pruva direği kabasorta armalı, grandi direği sübye armalı iki direkli yelkenli tekne.(Pruva-pupa hattında giderek artan direk yüksekliği)  2- Genel olarak bu tekne ana direği öndekinden daha uzun olan iki direkli bir teknedir ancak üç,dört ve beş direklileri de inşa edilmiştir.Sadece bir tane üretilmiş olan,Thomas W.Liwson adındaki bu tip teknenin ise tam yedi direği vardır.

    Tonilato: Gemilerin gerek ağırlık gerekse hacim ölçümü ile belirtilebilen kapasiteleridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü