Eğitim Sitesi

Akarsu Topoğrafyası Nedir? Akarsu Topoğrafyası Hakkında Kısaca Bilgi

Akarsu Topoğrafyası Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Akarsu Topoğrafyası:

Akarsuların aşındırma, taşıma ve biriktirme yoluyla oluşturduğu şekil topluluğudur.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Oldukça Şiddetli Deprem: Duvarlarda küçük çatlakların meydana gelmesi, oldukça büyük sıva parçalarının dökülmesi, kiremitlerin kayması, bacalarda çatlakların oluşması ve bazı baca parçalarının aşağıya düşmesiyle tanımlanır.

    Yıllık hareket: Dünya'nın, Güneş etrafında dönerken izlediği yola yörünge denir. Dünya yörüngesinde 1 turluk dönüş hareketini 365 gün 6 saatte tamamlar. Bu süreye 1 yıl, harekete ise yıllık hareket denir. Dünya'nın yörüngesi elips şeklindedir. Yörünge şeklinin elips olması deneni ile Dünya, yıllık hareket sırasında Günöte (Aphel) ve Günberi (Perihel) konumlarına gelir. Dünyanın Yörüngesinin Elips Şeklinde Olmasının Sonuçları: 1.Dünya'nın yörüngesindeki hızı yıl boyu değişir. 2.Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığı yıl boyu değişir. 3.Şubat ayı 28 gün sürer. 4.Kuzey Yarım Küre'de sonbahar ekinoksu (23 eylül) 2 gün gecikme ile yaşanır. 5.Mevsim süreleri birbirine eşit değildir. 6.Gündüz süresinin gece süresinden uzun olduğu günlerin sayısı Kuzey Yarım Küre'de, Güney Yarım Küre'den fazladır.

    Günöte (Aphel): Dünya'nın, Güneş'ten en çok uzaklaştığı, yörüngede en yavaş döndüğü gündür. Dünya Günöte konumuna 4 Temmuz'da gelir.

    Duvar ve Atlas Haritaları: Eğitim ve öğretim amacına yönelik haritalardır. Ölçekleri 1 / 1.100.000'dan daha küçüktür. Dünya'nın tümünü, kıtaları veya ülkeleri gösterirler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü