Eğitim Sitesi

Ahura Mazda Nedir? Ahura Mazda Hakkında Kısaca Bilgi

Ahura Mazda Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Ahura Mazda:

Zerdüşt Dini'nin iyilik, aydınlık ve ışık tanrısıdır. Bu nedenle Zerdüşt Dini'ne Mazdaizm de denilmektedir. Bu dinin ilkeleri ve kuralları Avesta denilen bir kitapta toplanmıştır. Bu gün de İran ve Hindistan'da bu dine inanlarına rastlanmaktadır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İtilaf (Anlaşma) Devletleri: 1907 Yılında Reval'de imzalanan bir anlaşma ile sömürge ve çıkar alanlarını Almanya'ya karşı korumak ve yeni çıkarlar sağlamak amacıyla kurulan emperyalist devletler bloğudur. Bu blokta önce İngiltere, Fransa ve Çarlık Rusya'sı yer almış sonra bu bloğa Japonya, İtalya, ABD gibi devletler katılmıştır. I. Dünya Savaşı'nı kazanmakla birlikte rakiplerini tasfiye edememiş ve özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra sömürgeleri olan toplumların bağımsızlığını kabul ederek serbest ticaret sayesinde pazar alanlarını diğer emperyalist devlerlerle paylaşmak zorunda kalmış ve süreç içerisinde kendiliğinden tasfiye olmuştur.

    Karbon 14 Metodu: Radyokarbon tarihlendirme ya da karbon-14 tarihlendirme, tarihe yardımcı bilimlerden olan kimya biliminin kullandığı bir yöntemdir. Organik madde içeren tarihi nesnelerin yaşını belirleyen bilimdir. Willard Frank Libby adlı Amerikalı kimyager tarafından bulunup geliştirilmiştir.

    Kırat: Ağırlık ölçülerinden biri. Mücevher, özellikle elmas tartısında kullanılır. Karat da denir.

    Selamlık: 1- Saray, köşk ve konaklarda erkeklere mahsus daireye verilen ad. (Haremlik: Kadınlara mahsus daire) 2- Osmanlı padişahları cuma namazını kılmak için camiye giderken yapılan tören.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü