Eğitim Sitesi

Aglomera Nedir? Aglomera Hakkında Kısaca Bilgi

Aglomera Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Aglomera:

Yanardağın püsküren özeğinden fırlatılmış ya da köşeli lav ve komşu tortul parçalarından bileşik, genel olarak koni üzerinde ya da yakınlarında bulunan çimentolaşmış kayaç.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Delta Ovası: Delta ovaları, akarsuların taşıdığı malzemeleri deniz iç kısmında biriktirmesi ve zamanla buraların üçgene benzeyen düzlükler haline gelmesi ile oluşan ovalardır. Delta ovalarının oluşabilmesi için; akıntıların olmaması, gel-git hareketlerinin olmaması, akarsu yükünün fazla olması, kıyının sığ olması gerekir. Türkiye'deki başlıca delta ovaları şunlardır; Çarşamba (Yeşilırmak), Bafra (Kızılırmak), Sakarya (Sakarya), Silifke(Göksu Irmağı), Çukurova (Seyhan, Ceyhan), Dikili (Bakırçay), Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları. Çukurova delta ovası, Adana ili sınırlarındadır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu bir delta ovasıdır. Türkiye'nin ovaları içerisinde yer alan en büyük delta ovasıdır.

    Topoğrafya Haritaları: İzohips (eş yükselti) eğrisi yöntemi ile yapılır. Araziyi ölçekleri oranında ayrıntıları ile gösterirler. Ölçekleri 1 / 20.000 ile 1 / 500.000 arasında değişir. 1 / 20.000'den büyük ölçekli olanlar kadastro işlerinde ve askeri amaçlarla kullanılır. Bu haritalardan ölçek, uzunluk alan ve eğim hesaplamada yararlanılır.

    Aktif Fay: Gelecekte deprem oluşturmaya riski çok yüksek olan fay.

    Rafineri: Ham petrolü işleyen ve farklı ürünlerini ayrıştıran tesis

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü