Eğitim Sitesi

Aforoz Nedir? Aforoz Hakkında Kısaca Bilgi

Aforoz Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Aforoz:

1. Hıristiyanlık gibi bazı dinlerde, dine ve dinsel kurumlarla otoritelere karşı ağır suç işleyenlere kilise tarafından verilen cemaatten çıkarılma cezasıdır. Aforoz edilenlerin dinsel törenlere katılması yasaklanır ve kilise üyeliği hakları elinden alınır. Katolik Kilisesi özellikle bu yetkisini bir silah olarak kullanmış ve Ortaçağ Avrupası'nda büyük bir güç haline gelmiştir.

2. Hıristiyanlık dininde papa ve kiliseye karşı gelenlere kilise tarafından verilen Hıristiyanlıktan çıkarma cezası.

3. Hıristiyanlıkta kilisece verilen, din kardeşleri arasından ve kiliseden kovma cezası.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Aforoz:

Hristiyanlıkta kilise tarafından verilen cemaatten kovma cezası.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Aforoz:

Hıristiyanlıkta kilise tarafından verilen “cemaatten kovulma” cezası. Aforoz edilen kişi cemaatten uzaklaştırılır. Kilise birliğinden çıkartılır. Hristiyanlığın ilk dönemlerinden beri uygulanan bu ceza; dinden ayrılanlara, büyük günah işleyenlere, kilisenin dogmalarına karşı gelenlere ve bilim adamlarına verilmiştir. Orta Çağ’da bu ceza kilise yöneticileri tarafından, devleti idare edenlere bir baskı aracı olarak kullanılmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Batınilik: Kur'an-ı Kerim'de yer alan kelime ve hükümlerin açık manalarından başka birtakım mecazî manalarının olduğunu ileri süren görüş.

    Nesnellik (objektif olma): Gerçekleri olduğu gibi görmek ve yansıtmak, tarafsız kalmak.

    Cilalı Taş Devri (Neolitik devir): Kaba ve Yontma Taş çağlarından sonra gelen dönemdir. Buzul çağından çıkıldığı için insanlar mağaraları terletmiş, su kenarlarına yerleşerek kulübeler yapmaya başlamışlardır.İlk dokuma ürünleri, çanak çömlek yapımı, tarım ve hayvancılık ile mezar kültürünün başlaması bu dönemin önemli özellikleridir.

    Sünnet: Hz. Muhammet'in Müslümanlarca uyulması gerekli sayılan davranışlarıyla şu ya da bu konuda söylemiş olduğu sözlerin tümü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü