Eğitim Sitesi

Addan Fiil Türeten Ekler Nedir? Addan Fiil Türeten Ekler Hakkında Kısaca Bilgi

Addan Fiil Türeten Ekler Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Addan Fiil Türeten Ekler:

Adlara ve ad soylu kelimelere gelerek anlamca eskisinden farklı yeni bir anlam oluşturacak ve yeni bir oluş, kılışa karşılık olacak bir biçimde fiil türeten ek: bağ/bağ+da-ş-, boş/boş+a- vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Bandrol: 1. Satılan ürünün kontrollü olduğunu belirten, vergi alındığını gösteren etiket. 2. Açıldığını yada kullanıldığını gösteren etiket ya da şerit.

    Gövde: Ad ve fiil köklerine yapım eklerinin eklenmesiyle oluşturulan ve anlamca bağlandıkları kökle ilişkili bulunan türemiş kelime: canlı < can+lı, gözlük < göz+lük vb.

    Şimdiki Zaman Kipi: 1. Fiilin gösterdiği oluş ve kılışın içinde bulunulan zamanda başladığını ve sürmekte olduğunu bildiren kip. Bu kip 1. -(ı)yor/-(u)yor, 2. -mak-ta ekleriyle kurulur. okuyabil-iyor-um: Şimdiki zaman eki 2. Eylemin söylendiği anda yapılmakta olduğunu belirten kipe şimdiki zaman kipi denir. Şimdiki zaman kipi; eylem kök ya da gövdelerine ünlü uyumuna göre (-i)yor eki getirilerek yapılır.

    Makale: Herhangi bir konuda bilgi vermek veya bir gerçeği savunmak için yazılan yazılardır. Makalenin temel öğesi fikirdir. Başlı başına bir konu üzerine yazılan eser, gazete ve dergi ile yayınlanmak üzere yazılan ve herhangi bir konuyu inceleyen yazı da makale olarak isimlendirilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü