Eğitim Sitesi

Acemi Oğlanı Kethüdası Nedir? Acemi Oğlanı Kethüdası Hakkında Kısaca Bilgi

Acemi Oğlanı Kethüdası Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Acemi Oğlanı Kethüdası:

Acemi oğlanları işine bakan Anadolu ve Rumeli ağalarının maiyetîerindeki memurlara verilen unvan.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Manastır: 1- Makedonyada bir kentin adıdır. 2- Rahiplerin ve rahibelerin dünya ile ilgilerini keserek yaşadıkları yapıdır. İlk manastır 529 yılında Aziz Benedit tarafından İtalya'da kurulmuştur. 3- Keşişlerin oturduğu binaya verilen ad.

    Kalemiye: Osmanlı Devlet Teşkilatını oluşturan üç ana meslek grubundan biridir. - Ehl-i kalem sınıfıdır. - Devletin mali ve bürokratik işlerine bakarlar. - Defterdar, Nişancı, Reis'ül Küttab ve Katipler bu gruptadır.

    II. Balkan Savaşı: II. Balkan Savaşı'nın Nedenleri 1. Londra Antlaşması'nda en büyük payı Bulgaristan almıştı. Öteki Balkan Devletleri bu duruma itiraz ettiler. 2. Yunanistan özellikle Bulgaristan'ın Ege Denizi'ne açılmasına karşı çıkıyordu. 3. Paylaşılamayan yerlerin arasında başta Makedonya geliyordu. 4. Sonuçta Balkan Devletleri, Bulgaristan'a saldırdı ve II. Balkan Savaşı çıktı. II. Balkan Savaşı Osmanlı Devleti I. Balkan Savaşı'nda yenilince bu bölgede boşluk doğdu. Osmanlı Devleti'nden aldıkları toprakları paylaşamayan Balkan Devletleri birbirine düştü. Sırbistan Makedonya'nın Bulgaristan'a verilmesine itiraz etti. Yunanistan Makedonya'dan daha fazla toprak istedi. Romanya Bulgaristan'dan Dobruca'yı istedi. Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan'a savaş açtı. Romanya da Bulgaristan'a savaş açtı. Osmanlı Edirne'yi geri aldı. Bulgaristan barış istedi. II. Balkan Savaşı'nın Sonuçları Balkan Devletleri kendi aralarında savaşa başlayınca Osmanlı Ordusu Midye-Enez hattını aşıp, Edirne ve Kırklareli'yi tekrar aldı. İkinci Balkan Savaşının sonucunda şu antlaşmalar yapıldı. a) İstanbul Antlaşması (29 Eylül 1913) b) Atina Antlaşması (14 Kasım 1913) c) Bükreş Antlaşması (10 Ağustos 1913) Osmanlı Devleti, Ege adalarını kaybetti. İmroz, Bozcaada ve Meis dışındaki bütün Ege adaları Yunanistan'da kaldı. Arnavutluk bağımsız oldu. Makedonya elimizden çıktı. Batı Trakya, Bulgaristan'a verildi ve Osmanlı Devleti'nin elinde sadece Doğu Trakya kaldı.

    Burluta: Ateş gemisi. Düşman savaş gemisini tutuşturmak, yakmak için kullanılan gemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü