Eğitim Sitesi

Zincirleme Sıfat Tamlaması Nedir? Zincirleme Sıfat Tamlaması Hakkında Kısaca Bilgi

Zincirleme Sıfat Tamlaması Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Zincirleme Sıfat Tamlaması:

Bir sıfat tamlamasının tamlanan durumundaki kelimesinin +lı/+lı, +sız/+suz vb. sıfat yapım ekleriyle sıfat durumuna sokulması veya tamlananın sıfatının 3. şahıs iyelik ekli kelimelere ağlanmasıyla kurulan tamlama türü: Keskin kokulu ve tadı sert baharat burada hemen her yemeğe katılıyor. (F.R.Atay, Gezerek Gördüklerim: İç Sokak, s.143) vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Mimik: İletişimde yüz hareketleri.

    Devrik Cümle: Anlamı güçlendirmek veya güzelleştirmek için Türkçenin normal söz dizimine aykırı olarak yüklemi öteki cümle ögelerinden daha önce gelen cümle: Ne mutlu Türküm diyene, Alıver şu işi üzerine, görmeliydin o sabah gelenleri vb.

    Bağlama Zamiri: İsim tamlamalarında tamlayan durumundaki isimlerin ve zamirlerin sonuna gelerek ismin yerini tutan -ki ekine ilgi(bağlama) zamiri denir.

    Uzaklaşma Grubu: (çıkma grubu) Çıkma durumu eki almış bir ad ögesi ile bir sıfat ya da ad soylu başka bir ögenin oluşturduğu ad grubu: Kıldan ince, kılıçtan keskin (Sırat Köprüsü). Bu grup cümlede ad, sıfat ve zarf görevi yapar: Topkapı'dan Edirnekapı'ya kadar giden büyük bir surun orta kapısından şehre girdim. (Y.K.Beyatlı, Aziz İstanbul, s.119)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü