Eğitim Sitesi

Zincirleme Ad Tamlaması Nedir? Zincirleme Ad Tamlaması Hakkında Kısaca Bilgi

Zincirleme Ad Tamlaması Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Zincirleme Ad Tamlaması:

Tamlayanı, tamlananı veya her ikisi de ad tamlaması biçiminde olan iç içe girmiş tamlama türü; bir ad tamlamasının ikinci bir ad tamlaması kurması: Hediye ettiğiniz kitapların listesinin yazılması tamamlandı mı? vb.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Gerçek Özne: Fiilin gerçekten yapıcısı olan özne.

    Gerileyici Ünsüz Benzeşmesi: "b" ünsüzünün sözcük içlerinde kendisinden önce gelen "n" ünsüzünü "m"ye çevirmesi.

    Dolaylı Anlatım: Bir sözün kişi, zaman, anlatıcı değişiklikleriyle aktarılan biçimidir. Bu anlatım biçimiyle kurulan cümlelere daha çok roman, öykü gibi anlatımsal türlerde, olayların yazar tarafından anlatılmasında rastlanır. Örnek : En iyi romanlar, bir bunalım döneminde yazılır, der Dostoyevski. (Doğrudan) En iyi romanların bir bunalım döneminde yazılacağını söylüyor Dostoyevski (Dolaylı) Turgut Uyar : "Nobel Ödülünü kazanan bu yazarı, en içten dileklerimle kutlarım." Diyor. (Doğrudan) Turgut Uyar, bir yazısında , Nobel Ödülü kazanan bu yazarı en içten dilekleriyle kutladığını belirtiyor. (Dolaylı)

    Aruz Ölçüsü: Arap dilinde doğmuş ve Divan Edebiyatı ile şiirimize girmiş olan ve mısralarındaki hecelerin uzunluk ve kısalığına bağlı olarak kullanılan ölçüdür. Aruzda, hece ölçüsünde olduğu gibi, hecelerin yalnız sayı bakımından denkliği yeterli değildir. Mısra içlerindeki kelimeler aynı zamanda açık ve kapalı oluşları bakımından da birbirlerine denk olmalıdır. Sesli harflerle biten heceler açık (kısa), sessiz harflerle biten heceler de kapalıdır (uzun). Aruz ölçüsü, İslamiyet'in kabulüyle bize geçmiş, yüzyıllar boyu edebiyatımızda kullanılmış, Cumhuriyet döneminde hemen hemen bırakılmış bir ölçüdür.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü