Eğitim Sitesi

Zeamet Nedir? Zeamet Hakkında Kısaca Bilgi

Zeamet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Zeamet:

1. Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri yirmi bin ile yüz bin akçe arasında olan ve belli hizmetleri karşılığında orta derecedeki devlet görevlilerine maaş karşılığı bırakılan topraklardır.

2. Fetih sırasında devlete ait araziden savaşçılara ve bir kısım devlet ve saray memurlarına kılıç hakkı olarak verilen toprak. (Zeamet, 1840 yılında kaldırıldı).

3. Yıllık geliri 20.000-100.000 akçe olan arazilerdir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Zeamet:

Osmanlı'da dirlik arazilerinin bir bölümü.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Zeamet:

Osmanlı Devleti'nde yıllık geliri 20 000 ile 100 000 akçe arasındaki topraklara denirdi. İkinci derecedeki memurlara verilirdi. Alaybeyleri, kapıcıbaşı, Divan kâtipleri gibi.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Zeamet:

Tımar.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Divan-ı İnşa: Selçuklularda, “Tuğrai” adı verilen kişi tarafından yönetilen ve her türlü iç ve dış yazışmalardan sorumlu olan makamdır.

    Cebeci: 1- Savaş araç ve gereçlerini mevzilere ve tabyalara gönderen ordu sınıfına verilen unvan. Bugünkü ordonat (ordu donatım) deyiminin karşılığı. 2- Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu yayalarının silahlarını üreten, onaran ve bakımını yapan, savaşta askerlere silah ve cephanesini ulaştıran kapıkulu yayalarından geri hizmette bir askeri sınıftır. II. Mehmet zamanında kurulmuş ve 1826 yılında Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması ile ortadan kaldırılmıştır.

    Yargıtay: Mahkemelerce verilmiş olan yargıların yolunca olup olmadığını denetleyen yüksek yargı kurulu.

    Sadak: Sırtta taşınan ok çantası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü