Eğitim Sitesi

Zan Nedir? Zan Hakkında Kısaca Bilgi

Zan Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zan:

İnsanlar hakkında iyi veya kötü düşünce beslemek, zan ikiye ayrılır. Hüsnü Zan ; İnsanlar hakkında iyi fikir güzel düşünce beslemektir. Güzel bir huydur. İnsanları birbirine yaklaştırır. Kendileri iyi ve temiz olan insanlar başkalarını da öyle görürler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Zan:

Sanma, sanı.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Zan:

Şüphe, tereddüt, şek, sanma, sanı. Doğruluğu ya da yanlışlığı kesin olarak kanıtlanmayan şey.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Sahabi: Sahabi, sözlükte arkadaş, dost demektir. Peygamber Efendimiz zamanında yaşamış, Müslüman olarak Peygamber Efendimizi görmüş ve yine Müslüman olarak ölmüş kişiye denir. Eğer bu kişinin gözü görmüyorsa, Peygamber Efendimizin sohbetini duyması da onun sahabi olması için yeterlidir. Peygamber Efendimizi gören çocuklar da sahabedendir.

    Millet: Din, dil, tarih, kültür, ülkü birliği olan insan topluluğu.

    Hadesten Taharet: 1- Bazı ibadetleri yapmamıza engel olan kirliliğe hades denir. Taharet de temizlenmek anlamına geldiğine göre ibadetleri yapabilmemiz için temizlenmeye hadasten taharet adı verilir. Mesela namaz kılmak istiyorsan önce abdest almalısın. İşte bu hadesten taharet olur. 2- Namaz kılacak kimsenin gerekiyorsa boy abdesti alması, veya namaz abdesti alması, su bulamıyorsa teyemmüm abdesti alarak temizlenmesidir.

    İsevilik: Hristiyanlık, Hz. İsa'nın adından dolayı İsevilik adıyla da anılır. Peygamberi: Hz. İsa Kutsal kitabı: İncil (Ahd-i Cedit) (Matta, Markos, Luka, Yuhanna, Barnabas) Din adamları: Papaz, Patrik, Piskopos, Keşiş, Kardinal, Papa, Rahip, Rahibe Sembolleri: Hz.İsa'nın çarmıha gerilişini sembolize eden HAÇ işaretidir. İbadet yerleri: Kilise, Manastır, Katedral, Bazilika, Patrikhane Kutsal günleri: Pazar İbadetleri: Günlük, haftalık ve yıllık olarak yapılır. Kiliselerdeki toplu ibadetlere AYİN de denmektedir. Kilisedeki ayinleri din adamları yönetir. Dua edilir ve İncil'den bölümler okunur. İlahiler söylenir. Doğan her yeni çocuk günahkar olarak doğduğu kabul edilir ve kutsal suyla yıkanarak günahlardan temizlenir ki buna VAFTİZ denir. Ayrıca Hristiyanlığa girmek isteyenlere de bu uygulanır. Çan: Hristiyanları pazar günü ibadete çağırmak için ibadethanelerde çalınan büyükçe zildir. Günah çıkartma: Günahlarını itiraf edenlerin günahlarını din adamlarının bağışlamasıdır. Aforoz: Din adamlarının kişileri dinden çıkarma yetkisine denir. Havari: Hz. İsa'ya peygamberliği boyunca inanan 12 kişiye denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü