Eğitim Sitesi

Zabıta Nedir? Zabıta Hakkında Kısaca Bilgi

Zabıta Terimi Hakkında Bilgiler

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Zabıta:

Belediye hizmetlerinin güvenliğini sağlamakla görevli yönetim.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Zabıta:

Kolluk. Kolluk terimi; kollamak kelimesinden türetilmiştir. Zabıta, zaptiye, inzibat hep aynı kökten türetilmiş birer isimdir. Kolluk, kollama görevini yapan kuruluşa, bazen de o kuruluş adına hareket eden kişiye ad olmaktadır. Genel olarak, kamu düzenini koruma, kollama, suç ve suçluları tespit etme, yakalama ve bu amaçla ilgili kurum ve kuruluşlara yardımcı olma görevlerine kolluk (zabıta) görevleri denilmektedir. Bu genel tanım esas alındığında Kolluk (zabıta) kavramı, yukarıda sayılan görevleri yapan teşkilat veya bu teşkilatta çalışan bu amaçla görevlendirilmiş görevliler için kullanılmaktadır. Kolluk, bir yandan kamu düzenini sağlayan, koruyan yada bozulduğunda eski durumuna getiren yönetsel etkinlikler, diğer yandan da bu tür etkinlikleri yürüten görevliler anlamında kullanılır. Kolluğa zabıta veya polis denir. Genel kolluk gücü olarak polis ve jandarma, özel kolluk gücü olarak da zabıta kavramı kullanılır.

 

    Benzer Trafik ve İlk Yardım Terimleri

    Mahal: Yer.

    Trafikten Men: Trafik görevlilerince, bu kanunda belirtilen hallerde araçla ilgili belgelerin sürücüden alınması ve aracın belirli bir yere çekilerek trafikten alıkonulmasıdır.

    Hüzme: Işık.

    PTD Testi: Sürücülerin psikomotor ve zihinsel yetenek ve beceri düzeylerinin bilgisayar destekli test sistemleri kullanılarak ölçülmesidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Trafik ve İlk Yardım Terimleri Sözlüğü