Eğitim Sitesi

Yönetmelik Nedir? Yönetmelik Hakkında Kısaca Bilgi

Yönetmelik Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yönetmelik:

Yasa ve tüzüklerin uygulanmasında görevlilere yol göstermek, yasa ve tüzüklere aykırı olmamak üzere bir ya da birkaç bakanlık ve belediyelerce çıkarılıp resmi gazetede yayımlanan nesnel kuralların tümü.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Yönetmelik:

Yasa ve tüzüklerin uygulanmasında görevlilere yol göstermek, yasa ve tüzüklere aykırı olmamak üzere bir ya da birkaç bakanlık ve belediyelerce çıkarılıp resmi gazetede yayımlanan nesnel kuralların tümü.

 

Hukuk Terimi Olarak Yönetmelik:

Devlet örgütü içinde bulunan çeşitli kurum ve kuruluşların daha çok kendi alanlarını ilgilendiren, çalışma yöntemlerini düzenleyen hukuk kuralları.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Yönetmelik:

Devlet örgütü içinde bulunan çeşitli kurum ve kuruluşların daha çok kendi iç bünyelerini, kendi alanlarını ilgilendiren ve kendi çalışma yöntemlerini düzenleyen kurallar bütünü.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yönetmelik:

Bakanlar Kurulu, Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerince kendi görev alanlarını ilgilendiren kanun ve tüzük hükümlerinin nasıl uygulanacağını göstermek amacıyla çıkarılan düzenleyici idari işlemdir. Yönetmelik; tüzüğe, kanuna ve Anayasa’ya aykırı olamaz.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Meridyen: Bir kutup noktasından diğer kutup noktasına uzanan, Ekvator ve paralelleri dik olarak kesen yarım çemberlere meridyen denir. Meridyenler, 360° olan Ekvator çemberinin birer derecelik aralıklara ayrılmasıyla oluşturulmuştur. Başlangıç meridyeni (0°), İngiltere'ni başkenti Londra yakınlarındaki Greenwich Gözlem Evi'nden geçer.

    Görüş: Kişiden kişiye değişen ve insanların kendi düşüncelerini yansıtan bilgidir. ● Doğruluğu kanıtlanamaz, ölçülemez ispat edilemez. ● Kişiden kişiye değişebilir. ● Bizce, bize göre gibi ifadeler kullanılır. Örnek : - En güzel renk kırmızıdır. - Özlem güzel bir kızdır. - En zor ders fen bilimleridir.

    Linyit: Bileşimindeki karbon oranı %60-70 bulunan, kahverengi veya siyah kömür.

    Küresel Sorun: Yeryüzünde yaşayan insanların tümünü ilgilendiren sorunlardır. Örneğin bir atom bombasının atılması tüm insanlığı ilgilendirmektedir. Bu bomba her ne kadar belirli bölgedeki insanların ölümüne neden olmuşsa da dünyanın her yerindeki insanlar derin üzüntü duymakta ve psikolojik olarak etkilenmektedirler. Ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınmaya yol açacağı için küresel bir sorundur. Tüm insanlığı ilgilendiren sorunların tümüne küresel sorun denilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü