Eğitim Sitesi

Yoldaş Yıldız Nedir? Yoldaş Yıldız Hakkında Kısaca Bilgi

Yoldaş Yıldız Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yoldaş Yıldız:

Bir çift yıldızın kütle bakımından küçük olan bileşeni.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Neptün Gezegeni: - Soğuk bir gezegendir. - Yüzeyinde çok şiddetli fırtınalar vardır. - Atmosferindeki eter gazından dolayı mavi renkte görünür. - 13 uydusu varıdır.

    Radyal Hız: Dikine hız; Herhangi bir gökcisminin uzay hızının, yada bir çift yıldızın dolanma hızının bakış doğrultusundaki bileşeni. Bu hız diğer bir anlamda bize yaklaşma yada bizden uzaklaşma hızıdır.

    Bilim: Evrenin ya da olayların bir bölümü hakkında deneye dayalı ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarma süreci ve bu yolla elde edilen bilgilerin bütünüdür.

    Doppler Etkisi: 1. Bir ışık (veya ses) kaynağı bizden uzaklaşır ve bize yaklaşırken dalga boyu yani frekansı kayar. Uzaklaşıyorsa görünür dalga boyları kırmızıya (uzun dalga boylarına), yaklaşıyorsa maviye (kısa dalga boylarına) kayar. 2. Işık kaynağı gözlemciye göre veya gözlemci kaynağa göre uzaklaşıyor yada yaklaşıyor ise kaynaktan gelen ışınımın dalgaboyu veya frekansındaki değişim. Bakınız kırmızıya kayma ve maviye kayma. 3. Kaynağın ya da gözlemcinin hareketine bağlı olarak, ışınımımın dalgaboyunda gözlenen değişiklik.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü