Eğitim Sitesi

Yıldız Nedir? Yıldız Hakkında Kısaca Bilgi

Yıldız Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yıldız:

1. Uzaydaki "bulutsu" denilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelen genellikle küresel yapıda olan gökcisimleridir. Yıldızlar canlılar gibi doğar, yaşar ve ölürler. Ömrü biten yıldızlar uzay boşluğunda şiddetli bir patlamayla dağılır. Isı ve ışık yayan yıldızlar farklı renklere sahip olabilirler. Renkler yıldızın sıcaklığı hakkında bilgi taşır. Sıcak yıldızlar mavi ya da beyaz, orta sıcaklıktakiler sarı, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görülür.

2. Çekirdeklerinde meydana gelen termonükleer tepkimeler sayesinde enerji yayan, büyük oranda gazdan oluşan gökcisimleri.

3. Yıldız yoğun ve ışık saçan bir plazma küresidir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Yıldız:

Çekirdeğinde kimyasal değişimler gerçekleşen, çok sıcak gazlardan oluşan ve kendiliğinden ısı ve ışık yayan, yaklaşık olarak küresel bir gök cisimlerine verilen ad.

 

Coğrafya Terimi Olarak Yıldız:

1- Türkiye'ye kuzeyden esen soğuk rüzgarlardır. Karadeniz kıyılarına yağış bırakırlar. Kar yağışına neden olurlar. Karayel ile karışık estiğinde kar fırtınaları görülür.

2- Isı ve ışık yayan gök cisimleri.

 

Denizcilik Terimi Olarak Yıldız:

Kuzeyden esen rüzgar.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Yıldız:

Hatip ebrusunun bir türüdür.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Çözümleme Gücü: Birbirine çok yakın olan çift yıldızları ayrı ayrı görebilmemizi gerçekleştiren teleskop yeteneğine denir.

    Yer Benzeri Gezegen: Dış yapıları, büyüklük ve kütleleri Yer'e benzeyen gezegenlerden her biri.

    Ay-Gün Yılı: Hem Ay evreleri değişimi hem de Güneş'in gökyüzündeki görünen devinimi göz önüne alınarak düzenlenmiş olan takvim yılı. Süresi ortalama bir dönencel yıla (365,24) eşit olup, aylar Ay evrelerine bağlıdır.

    Ağlı Ayna: Prizma kullanılmadan beyaz ışığı renklere ayırmak için, üzerine ince koşut teller ya da çizgiler yerleştirilmiş teleskop aynası.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü