Eğitim Sitesi

Yıldız Kümesi Nedir? Yıldız Kümesi Hakkında Kısaca Bilgi

Yıldız Kümesi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yıldız Kümesi:

Uzayda bir araya gelmiş yıldız topluluğu.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Gölgeli Ay Tutulması: Ay, Dünya'nın yarı gölge konisine tamamen girdiğinde oluşan tutulmadır. Bu anda Güneş'in sadece bir kısmından ışık alabildiği için Ay normalden daha sönük görülür.

    Asteroid (Küçük Gezegen): Güneş'in çevresinde dolanan küçük, kayasal gökcisimleri.

    Airy Disk Parlaklık Faktörü: Yıldızlar dünyadan çok uzakta oldukları için teleskopla bakıldığında disk şeklinde değil, nokta şeklinde görünürler. Ancak yıldızın görüntüsünü çok fazla büyütürsek teleskoptan kaynaklanan disk şeklinde bir görüntü belirir. Yani yıldız teleskobun görüş alanının merkezinde olduğunda, yıldızın bu büyütülmüş görüntüsünde iki şey göze çarpmaktadır : Birincisi Airy Disk adıyla bilinen parlak bir merkezi alan, ikincisi ise Kırınım halkaları adıyla bilinen bir halka veya sönük halkalar serisidir.

    Mor ötesi (UV) Işın: 10 ile 310 nanometre arasında dalga boyuna sahip ışınlardır (yaklaşık olarak bir virüs boyutunda). Genç ve sıcak yıldızlar bol miktarda mor ötesi ışık üretir. Mor ötesi ışık kaynakları mor ötesi lambaları, gaz deşarjları ve sıcak yıldızlardır. Kısa dalga boylu mor ötesi ışınlar zararlı olabilir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü